Panama Papers. Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă

Parlamentul European va înființa o comisie de anchetă cu privire la implicațiile în Uniunea Europeană ale dezvăluirilor 'Panama Papers', a declarat joi Philippe Lamberts, președintele grupului Verzii/Alianța Liberală Europeană (ALE), pentru AFP.

14 apr. 2016, 12:31
Panama Papers. Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă

Avem un acord de principiu‘, a precizat eurodeputatul belgian, după Conferința președinților, formată din șefii grupurilor politice și președintele PE, responsabilă cu stabilirea agendei legislativului european.

Eurodeputații din grupul Verzi/ALE au propus la 7 aprilie înființarea unei comisii care să investigheze montajele financiare complexe puse în practică de personalități, mai ales europene, în Panama.

Acum trebuie să ne asigurăm că viitoarea comisie va avea un mandat solid și nu va fi un tigru de hârtie‘, a declarat Sven Giegold, eurodeputatul însărcinat din partea Verzilor cu chestiunile economice și financiare.

Sunt avute în vedere două opțiuni de mandat. Prima ar fi fuzionarea acestei comisii cu comisia ‘TAXE’, creată în urma scandalului ‘LuxLeaks’ din noiembrie 2014, care a marcat negativ preluarea șefiei Comisiei Europene de către Jean-Claude Juncker.

LuxLeaks a scos la lumină un amplu sistem de evaziune fiscală practicat de companii multinaționale, dar și rolul jucat de unele state, precum Luxemburg, pe vremea când premier și ministru de finanțe al acestei țări era Juncker.

Comisia ‘TAXE’ este mandatată cu anchetarea practicilor de optimizare și de evaziune fiscală ale companiilor din interiorul UE.

A doua variantă, propusă chiar de președintele comisiei ‘TAXE’, eurodeputatul francez Alain Lamassoure, ar fi crearea unei noi comisii de anchetă ad-hoc, în condițiile în care comisia pe care o conduce se apleacă asupra derivelor fiscale ale companiilor, iar documentele ‘Panama Papers’ au dezvăluit practici scandaloase fiscale ale unor particulari.

Chiar dacă în ambele cazuri au existat aceiași intermediari, marile bănci, și aceleași paradisuri fiscale, beneficiarii au fost diferiți, a explicat Lamassoure.

Peste 214.000 de entități offshore sunt implicate în operațiunile financiare din peste 200 de țări și teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 și 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicați în special responsabili politici, oameni de afaceri, celebrități din întreaga lume.