Pandemia a adus profituri uriaşe băncilor. Venituri de aproape 8 miliarde lei în primul semestru, numai de pe urma dobânzilor

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în S1/2020, cu 4,2%, peste 7,7 mld. lei, în condiţiile în care cre­­­ditarea s-a majorat cu un ritm mediu de aproape 6%, după cum reiese din datele transmise de BNR la o solicitare făcută de Ziarul Financiar.

10 sept. 2020, 06:50
Pandemia a adus profituri uriaşe băncilor. Venituri de aproape 8 miliarde lei în primul semestru, numai de pe urma dobânzilor

Încasările din dobânzi s-au majorat de-a lungul timpului şi ca urmare a deciziei unor bănci de a creşte mai repede dobânzile la credite, în timp ce sumele remunerate la depozite au întârziat să crească în acelaşi ritm.

Băncile au încasat în S1/2020 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de 9,67 mld. lei, în creştere cu 5,4% faţă de încasările din S1/2019.

Pe de altă parte, cheltuielile băncilor cu dobânzile plă­tite clienţilor pentru depozite au fost în S1/2020 de doar 1,96 mld. lei, în creştere cu 10,5% comparativ cu S1/2019.

Citeşte şi Topul băncilor din România cu cele mai mari câştiguri. Profit total de aproape 4 miliarde de lei

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost în S1/2020 de 4,9 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite. Marjele ridicate rămân o trăsătură definitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc, după cum a observat şi BNR în rapoartele publicate. În perspectivă, veniturile din dobânzi pot scădea, din cauza crizei coro­na­vi­rusului, care a determinat unii clienţi să-şi amâne ratele. Pe lângă avansul creditării, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor au susţinut majorarea profiturilor raportate de bănci.

Sistemul bancar românesc, care numără 33 de bănci, a obţinut în S1/2020 un profit net de peste 2,74 mld. lei, potrivit datelor BNR.