Pandemia a aruncat aproape 6 milioane de italieni în sărăcie absolută. Este cea mai mare criză de Paşte din acest secol

Criza sărăciei de Paşte din acest an înregistrată în Italia va fi cea mai gravă de la începutul secolului, pandemia de COVID-19 împingând 5,6 milioane de italieni în sărăcie absolută, a declarat luni asociaţia de fermieri Coldiretti, care i-a prezentat luni, la Roma, premierului Mario Draghi programe de solidaritate în domeniul alimentar.

30 mart. 2021, 18:18
Pandemia a aruncat aproape 6 milioane de italieni în sărăcie absolută. Este cea mai mare criză de Paşte din acest secol

„Niciodată nu s-a întâmplat ca atât de mulţi italieni să întâmpine dificultăţi de Paşte”, a transmis asociaţia Colduretti, estimând că numărul celor care se vor confrunta cu sărăcie în timpul sărbătorilor pascale din acest an va fi cu un milion de ori mai mare decât anul trecut.

Procentul populaţiei sărace a crescut de la 6,8% la 9,4%, în nordul Italiei, aceasta fiind şi partea cea mai afectată a ţării în ceea ce priveşte urgenţele sanitare, conform datelor asociaţiei Coldiretti, preluate de publicaţia Il Giunco.

Citeşte şi Carantină de cinci zile pentru cetăţenii UE care intră în Italia

Criza cauzată de apariţia noului coronavirus a afectat peste 1,3 milioane de copii şi minori sub 18 ani, a declarat asociaţia, cu 209.000 mai multe persoane afectate de sărăcie, faţă de Paştele trecut.

Citeşte şi Coronavirusul depistat prin miros, de către câini. Italia a început luni un studiu inedit pentru detectarea rapidă a persoanelor cu Covid

În acelaşi timp, Papa Francisc a oficiat slujba din Duminica Floriilor catolice în Bazilica Sfântul Petru, aproape goală din cauza restricţiilor pentru combaterea coronavirusului, îndemnând credincioşii să fie apropiaţi de săraci şi de cei aflaţi în suferinţă. Înaintea pandemiei, Duminica Floriilor, care marchează începutul Săptămânii Mari de dinaintea Paştelui, zeci de mii de persoane umpleau Piaţa Sfântul Petru purtând în mâini ramuri de măslin şi de palmier, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în aer liber.

Anul acesta, doar circa 120 de credincioşi au luat parte la mesa de duminică, alăturându-se papei şi celor 30 de cardinali, într-o aripă secundară din enorma Bazilica Sfântul Petru. În Italia este în vigoare un nou lockdown naţional, preconizat să se încheie după Paşte. Vaticanul, oraş-stat suveran, situat în centrul Romei, a aplicat restricţii similare. Aproape toţi participanţii la slujbă, mai puţin papa şi membrii corului, au purtat măşti.