Pandemia a revitalizat un faimos brand românesc: „Oamenii au înţeles că săpunul dezinfectează”

Pandemia de Covid a revitalizat unul dintre cele mai vechi branduri româneşti, săpunul Cheia. Marca are o istorie de peste 100 de ani, produsele fiind folosite chiar şi de soldaţii români în Al Doilea Război Mondial.

03 feb. 2023, 15:18
Pandemia a revitalizat un faimos brand românesc: „Oamenii au înţeles că săpunul dezinfectează”

Săpunul Cheia devine astfel încă un brand românesc care a fost salvat şi duce mai departe tradiţia, astfel de exemple existând în numeroare domenii, de la bicicletele Pegas, la berea Azuga, cosmeticele Farmec sau zahărul Mărgăritar.

”Dumnezeu a fost bun cu noi, cu pandemia – am avut creşteri de 50-60% în ultimii ani. Cuvântul „săpun” a avut o altă greutate, mai mare. Dacă până la începutul pandemiei avea o conotaţie de multe ori negativă („apă şi săpun”, „săpun şi funie” etc), oamenii au înţeles că săpunul dezinfectează”, le-a declarat jurnaliștilor de la Profit Alin Laslo, antreprenorul care a preluat marca în anul 2010 şi produce, într-o fabrică din Baia Sprie (Maramureş), săpunuri naturale şi alte articole de îngrijire personală.

Portofoliul mărcii cuprinde peste 300 de produse.

În 2022, business-ul a crescut cu 60%, la circa 160.000 de euro, iar anul acesta se estimează un avans de peste 20-25%.

Istoria mărcii Cheia

Istoria mărcii a început în anul 1886. Atunci, Primăria Galaţi a permis familiei industriaşului Lipa Braunstein să deschidă o fabrică de săpun, denumită iniţial Apollo şi, din 1901, Cheia. În perioada interbelică, produsele erau percepute ca săpunuri burgheze, iar în Al Doilea Război Mondial, prin varianta cazonă Străjerul Sănătății, a făcut parte din trusoul soldaților români. Fabrica a fost naționalizată în 1948, iar 30 de ani mai târziu a fost retehnologizată și a ajuns principalul producător de săpun din România.

Citeşte şi: Cumpărăturile online, mai scumpe din 2023. O nouă taxă va fi introdusă