Pandemie CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel: Spirtul nu e un bun dezinfectant, nu foloseşte la nimic

Adrian Streinu-Cercel, directorul Spitalului Matei Balș, a făcut câteva precizări în legătură cu dezinfectanţii care ne apără de coronavirus. Deşi până acum s-a zis că spirtul este un foarte bun dezinfectant, profesorul ne atrage atenţia şi spune că acesta nu foloseşte la nimic. 

11 mart. 2020, 20:28
Pandemie CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel: Spirtul nu e un bun dezinfectant, nu foloseşte la nimic

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a spus Adrian Streinu Cercel la Antena 3.

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel explică faptul că în prezent în România circulă peste 300 de virusuri care se localizează în aparatul respirator, iar noul coronavirus afectează plămânii, datele arătând că până la 10 la sută dintre cazurile grave rămân cu sechele. Streinu-Cercel afirmă că cei mai mulţi dintre cei infectaţi se vindecă însă fără sechele.

„În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.

Acesta a precizat că plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind „mult redusă”. El a menţionat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.

„Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a precizat medicul.

Acesta a menţionat că în prezent pe teritoriul României circulă peste 300 de virusuri cu tropism respirator.

Streinu Cercel a spus că este „falsă cu majuscule” afirmaţia conform căreia tratamentul cu vitamina C a fost foarte eficient în China.

Citeşte şi Spitalele private, cooptate în lupta împotriva coronavirusului


loading...