Pandemie coronavirus. Cum să dezinfectezi produsele cumpărate de la supermarket. Cele mai eficiente metode

Pentru a evita infectarea cu coronavirus, specialiştii recomandă dezinfectarea produselor cumpărate de la magazin. Și asta pentru că virusul poate supraviețui mult timp pe diverse suprafețe.

13 apr. 2020, 06:45
Pandemie coronavirus. Cum să dezinfectezi produsele cumpărate de la supermarket. Cele mai eficiente metode

Fostă șefă a CNSP Chișinău, specialistul în sănătate publică Luminița Suveică a explicat pentru Sputnik Moldova cum ar trebui să distrugem agenții patogeni pentru a împiedica infectarea cu COVID-19.

„Cea mai bună metodă este să dezinfectăm produsele cumpărate chiar la intrarea în casă. Trebuie să fie dezinfectată geanta în care au fost puse cumprăturile. Dacă ne referim la fructe și legume – este indicat să le spălăm bine sub apă curgătoare și să le ținem în apă o perioadă. Mai este indicată folosirea în acest sens a soluțiilor pe bază de alcool, a bicarbonatului de sodiu sau chiar a săpunului”, a declarat Luminița Suveică pentru Sputnik Moldova.

Specialistul în sănătate publică ne recomandă să cumpărăm produse ambalate, astfel încât să fim siguri că nimeni nu a pus mâna pe ele, iar ambalajele să le aruncăm imediat după ce am adus produsele acasă.

Reguli pentru efectuarea cumpărăturilor

Ca să reducem riscul de contaminare este important să ținem cont de câteva reguli și în timp ce facem cumpărături.

respectarea distanței sociale de cel puțin un metru între cumpărători

dezinfectarea mânerului coșului de cumpărături sau folosirea mănușilor din polietilenă

efectuarea plăților cu cardul bancar și nu în numerar.

Dezinfectarea produselor alimentare

Este cazul să dezinfectăm nu doar fructele și legumele, ci uneori și produsele de panificație, în cazul în care acestea nu sunt ambalate ermetic sau ambalajul s-a deteriorat în timpul transportării. Specialiștii în sănătate publică îndeamnă în acest caz să prăjim puțin pâinea la flacăra aragazului, ca să fie prelucrată termic și să fie distruse microorganismele.

Ouăle pot fi dezinfectate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, apoi trebuie spălate sub jetul de apă. Abia după ce sunt uscate, pot fi puse la frigider.

Specialiștii susțin că trebuie atrasă o atenție sporită și bucatelor gata preparate, care sunt comandate online și livrate la domiciliu. Este indicat să optăm pentru bucate care pot fi puse la cuptor pentru a distruge termic agenții patogeni, iar ambalajele în care sunt livrate trebuie dezinfectate sau aruncate imediat.

Citeşte şi DECLARATIE DE PROPRIA RASPUNDERE. De unde se descarcă formularul corect. Precizări importante de la autorităţi