PANDEMIE CORONAVIRUS. Medicul Vasile Astărăstoae: „Ceea ce văd mă îngrijorează”

Dr Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor, spune că nu prea crede în datele prezentate oficial în pandemia de coronavirus. Acesta declară că în momentul de faţă cel puţin 30 la sută din populaţie s-a imunizat, precizând că în România s-au manifestat forme uşoare ale virusului. 

15 apr. 2020, 07:37
PANDEMIE CORONAVIRUS. Medicul Vasile Astărăstoae: „Ceea ce văd mă îngrijorează”

„Am o reținere cu privire la date. Raportările sunt diferite. După părerea mea, cred că în momentul de față cel puțin 30% din populație s-a imunizat. 4-5 milioane sunt imunizate deja”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, luni seară, la Marius Tucă Show, conform Mediafax.

În opinia medicului Astărăstoae, în România s-au manifestat forme ușoare ale virusului.

„Măsurile trebuie să fie ponderate în funcție de pericolul pe care îl prezintă epidemia. Oprim viața socială? Ne izolam? Punem baricade? Atunci nu mai suntem oameni. Asta înseamnă criza unei mentalități. Omul nu e stăpânul naturii. Omul face parte din natură. De această panica unii beneficiază. E bine să ne gândim în momentul în care luăm o măsura.

Nu sunt economist. Dar m-am uitat și eu. Ceea ce văd mă îngrijorează. S-ar putea ca cei care nu mor de coronavirus, o mare parte să moară de foame. Exagerez, bineînțeles. Dar asta e imaginea pe care o am în minte”, a mai precizat  dr Vasile Astărăstoae, care nu e de accord cu izolarea întregii populații. Medicul crede că trebuie luate aceste măsuri doar pentru persoanele care sunt în grupe de risc, cum ar fi bolnavii cronici.

Medicul Vasile Astărăstoae, care a mărturisit că în decursul activității sale de circa 50 de ani a trecut prin 6 pandemii, a mai spus că nu crede că noul coronavirus va suferi mutații, însă deocamdată nu exclude nici această variantă. Legat de o eventuală mutație, el a declarat că „trebuia să apară până prezent. Suntem la mijlocul pandemiei. Dar nu putem garanta”.

Vasile Astărăstoae este unul dintre cei mai cunsocuți medici legiști din România. A fost președintele Colegiului Medicilor din România și rector la Universității de Medicină și Farmacie din Iașimembru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale.

Citeşte şi Fotograful sportiv Anthony Causi a murit la 48 de ani din cauza coronavirusului