Panos Makris: 2012 ar putea fi similar cu 2011 dacă economia nu ne rezervă surprize

Anul acesta piaţa de telecomunicaţii a fost mult mai bun decât 2010, iar pentru anul viitor COSMOTE România este precaut în ceea ce priveşte evoluţia pieţei, a declarat pentru RTV.net, Panos Makris, Chief Commercial Officer al COSMOTE.

19 dec. 2011, 14:12
Panos Makris: 2012 ar putea fi similar cu 2011 dacă economia nu ne rezervă surprize

„Vom urmări cu atenţie principalii indicatori macroeconomici care pot sugera ritmul potenţial al economiei, existând două sectoare care ar putea “prezice viitorul”, dacă putem spune aşa: industria şi exportul. Romania este conectată cu arena economică internaţională şi dacă există probleme în extern, acestea vor fi vazute în primul rând în cadrul sectoarelor care desfăşoară activităţi cu exteriorul. Bazându-ne pe aceste lucruri, putem spune că anul 2012 ar putea fi similar cu 2011, poate puţin mai bun, în situaţia în care contextul internaţional nu se va schimba neprevăzut şi nu vor apărea “surprize” majore”,  a declarat Panos Makris, Chief Commercial Officer al COSMOTE.

2 milioane de terminale în 2011

În 2011, piaţa de telecomunicaţii a avut o evoluţie mult mai bună decât în 2010 sau 2009, din punctul de vedere al  operatorului, iar vânzările de pe piaţa de terminale s-a ridicat la câteva milioane.
Anul 2011 este anul smartphone-urilor, în ciuda faptului că statisticile arată că telefoanele mobile obişnuite sunt încă preferate de o anumită categorie de public, dar interesul pentru smartphone-uri creşte”, a declarat Panos Makris.

Conform evaluării COSMOTE, piaţa de telefoane mobile a atins în primele 10 luni ale anului un volum de aproximativ 2 milioane de unităţi vândute. Mai mult, conform estimărilor operatorului, smartphone-urile au reprezentat aproximativ 20% din totalul vânzărilor de telefoane mobile.

Acest procent a crescut semnificativ datorită faptului că furnizorii au lansat mai multe modele la preţuri accesibile şi care au caracteristici îmbunătăţite. În plus, fabricanţii au adaptat preţurile modelelor deja existente, un detaliu foarte important pentru operatorii care comercializează aceste terminale. Cu toate acestea, dacă aruncăm o privire generală, piaţa de telecomunicaţii a fost marcată de-a lungul anului 2011 de o anumita incertitudine economică, iar acest lucru a fost vizibil în rezultatele obţinute de majoritatea operatorilor de telecomunicaţii”, a mai spus Chief Commercial Officer-ul al COSMOTE.

Noile smartphone-uri şi internetul mobil, principalele preocupări ale pieţei

2011 a fost marcat de lansarea a din ce în ce mai multe telefoane mobile inovative, momentul cheie fiind reprezentat de lansarea iPhone 4S, un eveniment mult aşteptat de fanii brandului şi nu numai. Redesenarea planurilor tarifare, noile smartphone-uri lansate la preţuri mult mai accesibile şi focusarea atenţiei pe internetul mobil în bandă largă au fost principalele caracteristici ale pieţei de telecomunicaţii în 2011.