Panoul „Ţinutul Secuiesc”, reamplasat de UDMR în faţa Prefecturii din Covasna

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna a reamplasat luni panoul cu inscripţia 'SIC Terra Siculorum' ('ţinutul secuiesc' în limba latină - n.r.) în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, în replică la acţiunile prefectului, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, relatează Agerpres.

15 dec. 2014, 14:57
Panoul „Ţinutul Secuiesc”, reamplasat de UDMR în faţa Prefecturii din Covasna

‘Am luat steagul secuiesc de pe faţada clădirii Consiliului Judeţean pentru că domnul prefect, după ce am ieşit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a unei instanţe. Asta la momentul de faţă mă costă 44.000 de lei, dar nu această sumă mă îngrijorează, ci faptul că dacă nu scot acest steag va intenta un proces penal şi asta urmăreşte. (…) Am luat steagul, repunem în faţa Prefecturii acest panou să fie mai vizibil pentru domnul prefect’, a declarat liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean.

El a menţionat că panoul ‘SIC Terra Siculorum’ este autorizat de Primăria Sfântu Gheorghe.

Tamas a mai spus că i se pare ‘absolut anormal’ ca în 2014, într-un stat democratic, membru al UE, reprezentantul Guvernului în teritoriu să se ‘răfuiască’ cu autorităţile locale şi reprezentanţii comunităţii maghiare pe imnuri şi simboluri naţionale, în loc să fie preocupat de atragerea de fonduri în judeţ şi de rezolvarea problemelor cetăţenilor.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a declarat că nu înţelege protestul UDMR, menţionând că, în calitate de garant al legii, nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal şi trebuie înlăturat. Prefectul a menţionat că în situaţii similare au fost şi primarii localităţilor Ozun şi Târgu Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sancţionaţi pecuniar pentru neîndeplinirea în termen a obligaţiilor stabilite de instanţă.

‘Nu avem ce comenta la hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile. Eu dacă nu cer respectarea lor, pot să plec. Asta este treaba mea ca prefect, să veghez la respectarea legii, asta scrie în fişa postului’, a declarat prefectul Marius Popica, menţionând că cei care sunt nemulţumiţi de legile existente au la îndemână pârghiile democratice necesare pentru modificarea lor.

Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscripţionate cuvintele ‘SIC – Terra Siculorum’ a mai fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi în luna noiembrie 2012, cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale. Liderii UDMR au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un protest faţă de acţiunile fostul prefect Codrin Munteanu, care prin acţiunile şi declaraţiile sale a ‘jignit’ comunitatea maghiară şi a ‘desconsiderat’ simbolurile lor naţionale şi identitare, inclusiv steagul secuiesc. Panoul a fost înlăturat în luna martie 2013, după numirea lui Codrin Munteanu în funcţia de secretar general în Ministerul Apărării Naţionale şi investirea lui Dumitru Marinescu în funcţia de prefect în judeţul Covasna.