Papa emerit Benedict al XVI-lea are dificultăţi de vorbire: „Domnul mă face să apreciez tăcerea”

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 93 de ani, are dificultăţi de vorbire, însă este în continuare lucid şi zâmbitor, a declarat un cardinal într-un interviu publicat pe portalul de ştiri al Vaticanului, relatează miercuri AFP.

02 dec. 2020, 16:57
Papa emerit Benedict al XVI-lea are dificultăţi de vorbire: „Domnul mă face să apreciez tăcerea”
Papa emerit Benedict al XVI-lea are dificultăţi de vorbire

Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost vizitat de maltezul Mario Grech, care a devenit cardinal sâmbătă după-amiază. Acesta a mers la mica mănăstire din Cetatea Vaticanului unde locuieşte papa emerit de la demisia sa, în 2013, scrie Agerpres.

Are dificultăţi în exprimare, chiar a spus la începutul întâlnirii ‘Domnul mi-a luat vorbirea ca să mă facă să apreciez tăcerea’, însă a încercat să ne încurajeze„, a declarat cardinalul Grech.

Citeşte şi: Papa Benedict al XVI-lea în stare gravă, aproape şi-a pierdut vocea

Fostul papă Benedict al XVI-lea a primit sâmbătă o scurtă vizită din partea a 11 noi cardinali însoţiţi de papa Francisc, care a dorit să-i iniţieze în această tradiţie.

Văzându-l pe acest pastor, pe acest om, peste care s-au aşternut anii, dar în acelaşi timp lucid şi zâmbitor, cu dorinţa de a comunica experienţa pe care o are cu Duhul (Sfânt), el ne-a încurajat foarte mult„, a afirmat prelatul maltez.

Papa emerit Benedict al XVI-lea are o voce foarte slabă

În timpul primului consistoriu al papei Francisc din 2014, Benedict al XVI-lea a mers personal la Bazilica Sfântul Petru pentru a-i saluta pe noii cardinali. De atunci, ei sunt cei care îl vizitează după ceremonie. Unii au fost, de asemenea, numiţi episcopi de către Benedict al XVI-lea, precum cardinalul Grech.

Citeşte şi: Papa Benedict al XVI-lea a urmărit înmormântarea fratelui său online

Benedict al XVI-lea are 93 de ani, are un corp fragil, o voce foarte slabă, însă mintea este lucidă. În fiecare zi, el participă la slujbă, se roagă, mai priipmeşte câteva vizite.

Citeşte, studiază, ascultă muzică, se ocupă de corespondenţă. Sigur, într-un ritm lent. Se odihneşte mai des pentru că forţele sale au scăzut, dar are o bună dispoziţie şi calm„, a afirmat secretarul privat al papei emerit, episcopul Georg Gänswein, într-un interviu publicat pe 18 noiembrie în săptămânalul italian Oggi.