Papa Francisc, despre femeie care fac avort: „Trebuie consolate, nu pedepsite”

Avortul este o dramă ″teribilă″⁣, iar femeile care trec prin această experienţă trebuie să fie tratate cu milă, nu pedepsite, a declarat luni Papa Francisc, citat de agenţia DPA, conform Agerpres.

28 ian. 2019, 19:57
Papa Francisc, despre femeie care fac avort: „Trebuie consolate, nu pedepsite”

”Pentru a înţelege drama avortului trebuie să te afli într-un confesional; este teribil”, le-a spus Papa jurnaliştilor în timpul zborului de întoarcere după o vizită de şase zile în Panama.

”În confesional trebuie să oferi consolare, nu pedeapsă″, a adăugat suveranul pontif.

Dacă o femeie este chinuită de decizia unui avort, ar trebuie să îi ‘vorbească′ copilului nenăscut şi ‘să îi cânte cântecul de leagăn pe care nu i l-a putut cânta’ deoarece copilul ″este în Rai”, a spus Papa.

″Acolo găseşti o cale de reconciliere între mamă şi copilul (avortat). Pentru că Dumnezeu a iertat deja. Dumnezeu iartă întotdeauna”, a adăugat suveranul pontif.

În timpul călătoriei în Panama, Papa a susţinut o slujbă în timpul căreia un tânăr a denunţat avortul pe care l-a numit un act de o ”cruzime teribilă″ şi s-a rugat pentru ca legile din toată lumea privind avortul să fie ″definitiv şterse”, notează DPA.

Papa Francisc este considerat mult mai liberal în comparaţie cu predecesorii săi, el exprimându-şi opinia că Biserica Catolică ar trebui să se concentreze mai puţin pe impunerea doctrinei şi mai mult pe încercarea de a ajunge la cei care se îndepărtează de aceasta. Spre exemplu, suveranul pontif a facilitat demersul femeilor de a primi iertarea după avort oferind tuturor preoţilor, nu doar episcopilor, dreptul de a apleca urechea la astfel de cazuri şi de a oferi iertarea.

Totuşi, Papa Francisc nu a schimbat învăţăturile fundamentale legate de planificarea familială. În luna octombrie, suveranul pontif a comparat practica avortului cu faptul de a apela la „un asasin plătit”.

„Nu este corect să te debarasezi de o fiinţă umană pentru a rezolva o problemă. Este ca şi cum ai apela la un asasin plătit pentru rezolvarea unei probleme”, a spus suveranul pontif în cadrul unei predici consacrate poruncii biblice „să nu ucizi”. Cu un an înainte, Papa a comparat avortul în situaţiile în care fătul are o deficienţă cu eugenismul făcut cu „mănuşi albe”, asemenea celui practicat de „nazişti”.

Papa Francisc a plecat duminică din Panama la încheierea celei de-a 34-a ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului în care a lansat un apel creştinilor să evite etichetările, iar episcopilor latino-americani să fie mai aproape de suferinţele oamenilor din această regiune, afectată de violenţă şi de sărăcie.

În perioada în care s-a aflat în această ţară din America Centrală Papa a susţinut zeci de discursuri în faţa a sute de mii de persoane, la care au participat funcţionari ai guvernului, diplomaţi şi episcopi şi a efectuat vizite la un centru de detenţie pentru minori şi la un centru destinat bolnavilor de SIDA.

Cu prilejul actualei ediţii ZMT, Papa Francisc a lansat un apel tinerilor să fie conştienţi de mediul înconjurător să aibă grijă de cei nevoiaşi şi să lupte împotriva corupţiei.