Papa Francisc, despre perspectiva morţii sale: „Mai am doi sau trei ani de trăit”

Papa Francisc a abordat, luni, în mod public, pentru prima dată, perspectiva propriei sale morţi, spunând că mai are de trăit "doi sau trei ani", fără să excludă pensionarea înainte de această dată.  Deşi a spus-o pe un ton de glumă, declaraţia papei a şocat lumea, mai ales că, în ultimele luni papa şi-a anulat mai multe angajamente publice din cauza oboselii accentuate.

19 aug. 2014, 08:17
Papa Francisc, despre perspectiva morţii sale: „Mai am doi sau trei ani de trăit”

Papa Francisc a vorbit pentru prima dată public, luni, despre perspectiva morţii sale, spunând că el crede că mai are „doi sau trei ani” de viaţă.

Vorbind cu reporterii în timpul unui zbor spre Vatican, din Coreea de Sud, suveranul pontif, în vârstă de 77 de ani, care părea în toane bune, a fost întrebat despre popularitatea sa la nivel mondial.

„O văd ca pe o generozitate a poporului lui Dumnezeu. În interior, încerc să mă gândesc la păcatele mele, la greşelile mele, pentru a nu deveni mândru. Pentru că, ştiu, acest lucru va dura puţin. Doi sau trei ani. Şi apoi, în Casa Tatălui!„, a răspuns papa Francisc, potrivit inquirer.net.

Potrivit unor surse de la Vatican, papa le-a mărturisit şi apropiaţilor săi că mai are puţin de trăit. Papa Francis a menționat, de asemenea, posibilitatea de a se retrage din funcţie, ca și predecesorul său Benedict al XVI-lea, anul trecut, dacă simte că nu îşi mai poate îndeplini în mod corespunzător atribuțiile.

Papa Francisc trăieşte încă din adolescenţă cu un singur plămân, pe care l-a pierdut în urma unei infecţii. În iunie, şi-a anulat mai multe vizite din cauza oboselii accentuate.

Ales în 13 martie 2013 în funcţia de papă, cardinalul argentinian Jorge Bergoglio i-a cucerit pe credincioşii din întreaga lume încă din primele clipe – cu modestia, simplitatea şi dragostea sa faţă de semeni.

În primul an de pontificat, Papa Francisc a redat credibilitatea Bisericii catolice zguduită de numeroase scandaluri. Modest, umil, i-a cucerit pe catolicii din lumea întreagă. Şi-a păstrat propriul stil şi a încercat să îl insufle curiei romane, într-un moment de cotitură pentru biserică, zguduită de scandaluri de pedofilie şi corupţie.

Papa, care părea într-o formă fizică foarte bună, şi-a încheiat luni călătoria sa triumfală de cinci zile în Coreea de Sud, unde circa 800.000 de persoane au asistat sâmbătă la Seul la mesa de beatificare a 124 de martiri catolici.