Papa Francisc le-a cerut IERTARE romilor de la Blaj. „Am totuşi o greutate pe inimă!”

Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost "maltrataţi", "segregaţi" sau priviţi "într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel".

02 iun. 2019, 13:13
Papa Francisc le-a cerut IERTARE romilor de la Blaj. „Am totuşi o greutate pe inimă!”

Suveranul Pontif s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul „Barbu Lăutaru”. Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, „care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire”.

„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte.

Ultima zi a vizitei Papei Francisc: Furtună pe aeroportul din Sibiu înainte de plecarea Suveranului Pontif, alertă de securitate

Papa Francisc a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când „cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte”.

„Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte”, a spus Sanctitatea Sa.

Suveranul Pontif a îndemnat credincioşii către calea lui Isus: „O cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Şi ea trece prin iertare”.


loading...