Papa Francisc: Prin renunţarea la pontificat, Benedict al XVI-lea a oferit clerului catolic o „mare lecţie”

Prin renunțarea la pontificat, Benedict al XVI-lea a oferit întregului cler catolic o "mare lecție" de umilință și pioșenie, a declarat succesorul său, Papa Francisc, într-un scurt eseu publicat miercuri de un ziar italian și citat de DPA.

22 iun. 2016, 12:49
Papa Francisc: Prin renunţarea la pontificat, Benedict al XVI-lea a oferit clerului catolic o „mare lecţie”

În vârstă de 89 de ani, Papa emerit a renunțat la funcție în februarie 2013, invocând motive legate de vârstă și punând astfel capăt unui pontificat marcat de scandalurile și corupția care au înconjurat preoții pedofili. Demisia Papei a fost un gest pe care niciun alt pontif nu l-a făcut în aproape 600 de ani.

De la retragerea sa, „în calitate de papă emerit, el ne oferă în mod clar una dintre marile sale lecții de ‘teologie umilă’ „, a subliniat Francisc în introducerea la o antologie a omiliilor lui Benedict despre preoție.

Remarcile lui Francisc au fost publicate de cotidianul La Repubblica, iar cartea urmează să fie prezentată marți în cadrul unei ceremonii la Vatican, în ajunul împlinirii a 65 de ani de la hirotonirea sacerdotală a lui Benedict. Papa emerit urmează să fie prezent la Vatican, într-una din rarele sale apariții publice în acest loc, alături de Papa Francisc.

Francisc a precizat că Benedict, care trăiește în prezent în izolare, a arătat că ceea ce este cel mai important pentru „diaconi, preoți și episcopi” nu este „să se ocupe de treburile de zi cu zi, ci să se roage pentru alții, non-stop, cu suflet și trup — exact ceea ce face Papa emerit azi”.