Papa Francisc, vizită în România. Care va fi programul Suveranului Pontif

Papa Francisc va petrece cinci ore în mijlocul pelerinilor care vor fi prezenţi la Şumuleu-Ciuc în data de 1 iunie, iar conducătorii tuturor bisericilor din Transilvania vor fi invitaţi la eveniment, au anunţat vineri, la Miercurea Ciuc, reprezentanţii comisiei de organizare ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

08 feb. 2019, 12:53
Papa Francisc, vizită în România. Care va fi programul Suveranului Pontif

„Detaliile programului nu putem comunica, până când Sfântul Scaun nu va anunţa programul final al vizitei, dar putem afirma faptul că Papa Francisc, cu ajutorul lui Dumnezeu, în 1 iunie, va fi în Şumuleu Ciuc şi va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor prezenţi. (…) În presă a apărut că unii conducători ai cultelor nu au primit invitaţii la acest eveniment. Dorim să subliniem că vom invita conducătorii tuturor cultelor din Transilvania, dar această invitaţie poate fi efectuată doar după comunicarea programului oficial şi final”, a declarat dr Bodó Márta, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Consiliului Judeţean Harghita.

Aceasta a precizat că se fac pregătiri intense, mai multe comisii lucrând pentru pregătirea optimă a vizitei Sanctităţii Sale.

„Cu mare bucurie am primit comunicatul din partea Sfântului Scaun despre vizita apostolică a Sfântului Părinte, Papa Francisc, şi vestea că va vizita şi Şumuleu Ciuc, cel mai vestit loc de pelerinaj marian nu numai în secuime, ci şi în întreaga regiune. Această ştire a demarat nişte pregătiri intense. ÎPS dr. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia a înfiinţat cele trei comisii: o comisie de logistică, o comisie liturgică şi o comisie mass-media. Aceste comisii se pregătesc, lucrează ca vizita papală să decurgă în mod mulţumitor pentru toată lumea”, a mai precizat dr Bodó Márta.

La rândul său, prof. dr. Oláh Árpád, canonic, director de departament la Facultatea de Teologie Romano-catolică din Alba Iulia, a vorbit despre însemnătatea vizitei papale şi despre mesajul de unitate transmis de aceasta.

„Eu cred că vizitele papale şi, din fericire, este a doua vizită a unui suveran pontif în ţara noastră, de fiecare dată au un impact pozitiv asupra creştinilor, în general. În sensul că creştinii catolici, ortodocşi sau de alte confesiuni înţeleg mai bine că ar trebui să fie uniţi, ar trebui să mergem împreună, cum este logo-ul acestei vizite. (…) Cred că logo-ul este foarte potrivit pontificatului Sfântului Părinte Francisc. Să mergem împreună, asta înseamnă ca noi, catolicii, să mergem împreună, să fim uniţi şi toţi creştinii să încercăm să fim uniţi, dacă nu în totalitate, în credinţă şi în fiecare amănunt, dar în slujba societăţii trebuie să mergem împreună”, a afirmat prof. dr. Oláh Árpád.

Papa Francisc va întreprinde o vizită în România în perioada 31 mai-2 iunie şi urmează să viziteze oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.