Papa Francisc vrea pace în Ucraina. „Viktor Orban mi-a spus că rușii au un plan, ca pe 9 mai să se termine totul”

Papa Francisc a dezvăluit că premierul ungar Viktor Orban i-a spus că planul lui Vladimir Putin este ca războiul din Ucraina să se încheie până pe data de 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

03 mai 2022, 13:00
Papa Francisc vrea pace în Ucraina. „Viktor Orban mi-a spus că rușii au un plan, ca pe 9 mai să se termine totul”

Papa Francisc a acordat un amplu interviu cotidianului italian Corriere della Sera în care a fost vorbit despre cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina.

„Orbán, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, ca pe 9 mai să se termine totul. Sper să fie așa, așa că am înțelege și viteza escaladării [luptelor] din aceste zile. Pentru că acum nu e vorba doar de Donbas, e Crimeea, este Odesa, portul de la Marea Neagră din Ucraina”, a declarat Papa Francisc.

Papa Francisc vrea pace în Ucraina. „Trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”

„Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a mai spus suveranul pontif, fără a preciza despre care întâlnire cu Orban este vorba.-

În schimb, Papa Francisc l-a primit pe premierul ungar în audiență la Vatican pe 21 aprilie, conform Hotnews.

Citeşte şi: Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. Planul lui Putin, dezvăluit de SUA

În cadrul aceluiași interviu, Papa Francisc a afirmat ă a cerut să se întâlnească la Moscova cu Vladimir Putin, însă nu a primit vreun răspuns din partea Kremlinului.

De asemenea, Suveranul pontif a explicat că încă nu a vorbit cu Vladimir Putin care l-a sunat în decembrie pentru a-l felicita de ziua lui. Papa Francisc a discutat, însă, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Papa Francisc a mai declarat că, după 20 de zile de război, i-a cerut cardinalului secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, să-i trimită preşedintelui rus un mesaj prin care să îl anunţe că papa este dispus să meargă la Moscova.

”Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită unele deschideri. Încă nu am primit răspuns şi continuăm să insistăm, deşi mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum”, a explicat papa Francisc, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, suveranul pontif a subliniat că deocamdată nu va merge în Ucraina. ”Simt că nu trebuie să merg. Mai întâi trebuie să mă duc la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar eu sunt un om al bisericii, ce pot face eu? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide uşa…”, a continuat papa Francisc.

Potrivit cotidianului Corriere della Sera, îngrijorarea papei Francisc este că deocamdată Putin nu se va opri.

De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat însă că Moscova vrea să pună capăt luptelor din Ucraina până pe 9 mai.

„Armata noastră nu își va ajusta în mod artificial acțiunile la nicio dată, inclusiv de Ziua Victoriei”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii italiene Mediaset, difuzat duminică.

Citeşte şi: Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. Planul lui Putin, dezvăluit de SUA