Parada militară de 1 Decembrie, în pericol. Dobriţoiu: „În condiţii de austeritate, nu este oportună” VIDEO

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, că autorităţile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiţii de austeritate economică, să fie organizate în fiecare an parade militare cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

13 nov. 2013, 17:23
Parada militară de 1 Decembrie, în pericol. Dobriţoiu: „În condiţii de austeritate, nu este oportună” VIDEO

„Problema pe care eu o văd în continuare, în condiţii de austeritate economică, este cea legată de oportunitate”, a spus Dobriţoiu, citat de Agerpres.

„Totuşi, eu, nu ca senator, am rezerve legate de periodicitatea acestor parade. Ele nu sunt o prezenţă anulă în realităţile politice şi sociale ale altor state. Eu, personal, cred că aceste momente ar trebui să alterneze, iar paradă militară, în sensul strict al cuvântului, să fie făcută mai rar, atunci când avem ceva de oferit publicului, adică echipamente noi„, a adăugat senatorul.

Potrivit afirmaţiilor sale, în alte state, paradele militare se organizează restrictiv, fără tehnică, cu oameni.

„Se pot face diferite manifestări, începând de la defilarea trupelor pe jos, îmbrăcate în uniforme tradiţionale, cu drapele de luptă, cu exerciţii demonstrative care să nu solicite prea mult bugetul, pentru că durerea cea mai mare este privind alocările bugetare pentru cheltuielile de mentenanţă şi instruirea armatei în raport cu alte cheltuieli„, a susţinut liberalul.

Întrebat dacă va face o propunere în acest sens premierului Victor Ponta, Corneliu Dobriţoiu a răspuns: „Ar fi o chestiune… o să ridic această problemă la grup, dar categoric e o problemă de analiză şi care va fi decisă pentru momentele următoare”.

„Dacă analizăm din perspectiva faptului că paradele militare la români erau o chestiune cotidiană, obişnuită, cu prilejul acestor sărbători, merită gândit dacă păstrăm această constantă sau nu în continuare. (…) Alte state fac parade militare o dată la cinci ani, alţii cu un puternic spirit naţional, cum este Franţa, fac anual. Noi trăim într-o parte a lumii care este confruntată cu provocări de securitate din ce în ce mai subtile, cu grad diferit de intensitate, ori aceasta este o chestiune care ţine în special de decizia primul ministru, a ministrului de Interne şi în raport cu situaţia generală de securitate regională şi cu conferirea încrederii poporului că Armata îşi îndeplineşte misiunile, că este într-o stare de pregătire care să confere o linişte interioară populaţiei”, a mai spus el.

VEZI ŞI Corneliu Dobriţoiu şi-a folosit rudele ca să obţină ilegal o locuinţă de serviciu

Fostul ministru a declarat că, în 2012, când bugetul apărării era într-o situaţie deosebit de grea, fondurile alocate acestei parade au fost de 1 milion de lei.

„Anul trecut s-a luat decizia alocării unor fonduri din rezerva Guvernului pentru desfăşurarea paradei de la 1 Decembrie. Fondurile au fost în jurul a unui milion de lei. Dincolo de simbolistica, dincolo de valoarea acestor evenimente, care dau o notă de seriozitate şi reprezentativitate, totuşi, când analizezi sursele de bani, atunci eu am avut rezerve. Din cauza aceasta am găsit disponibilitate la nivelul Guvernului, în acea perioadă, să aloce din afara bugetului, deci din rezerva bugetară”, a afirmat Dobriţoiu.