„Nici facturile la energie pe luna iulie nu ajung în iulie, ajung în august. Deci noi trebuie să avem pe cât posibil un sistem funcțional în luna august, astfel încât să putem să deblocăm în a doua parte a lunii august sau spre sfârșitul lunii august acest mecanism”, a declarat Florin Manole, ministrul Muncii.
Întârzierea vine într-un context tensionat pentru gospodăriile vulnerabile. De la 1 august, TVA-ul aplicat energiei electrice va crește de la 19% la 21%, ceea ce va anula orice mic avantaj rezultat din reducerile recente de preț din partea unor furnizori. În plus, impactul creșterii tarifelor va deveni vizibil abia în următoarele săptămâni, odată cu primirea facturilor aferente lunii iulie, care încep deja să fie emise, deși momentan acoperă doar câteva zile.
Înainte de 1 iulie, consumatorii casnici plăteau tarife plafonate de 0,68 sau 0,80 lei/kWh, în funcție de consum. Acum, ofertele de pe piață variază între 1 leu și peste 2 lei/kWh. Astfel, un bucureștean care consumă 150 kWh lunar poate primi o factură cuprinsă între 156 și 343,5 lei, în funcție de furnizorul ales. Moldovenii plătesc chiar mai mult, din cauza tarifelor mai ridicate de distribuție. De exemplu, un locuitor din Bacău va achita în medie cu 10,5 lei mai mult decât unul din Capitală, chiar dacă sunt clienți ai aceluiași furnizor.
Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, atrage atenția asupra structurii costurilor din facturi.
„Există parte din factura noastră, undeva până în 50%, care va depinde tot timpul de evoluțiile prețului pe piața angro și de modul în care, bineînțeles, furnizorii își fac strategiile de achiziție. Aproape 45% din factură, din păcate, sunt costuri reglementate. Un element pe care trebuie să-l avem în vedere, bineînțeles, este și faptul că de la 1 august vom avea un TVA crescut”, a declarat acesta.
În acest context, Blocul Național Sindical avertizează că liberalizarea pieței de energie, combinată cu majorările de taxe și accize, riscă să lase un sfert dintre români în imposibilitatea de a-și achita facturile la timp. Creșterea TVA-ului, dar și scumpirea carburanților vor alimenta o spirală inflaționistă, cu efecte resimțite în toate sectoarele.
Economistul Ciprian Dascălu prognozează un vârf al inflației în lunile următoare.
„Vedem un vârf al inflației undeva în august-septembrie, foarte aproape de 8 – 7,9-8%, după care inflația pe finalul anului curent la 7,5% urmând ca să scadă pe finalul anului următor pe baza ipotezelor curente pe care le avem.”, a explicat specialistul, conform Digi 24.
În prezent, doar românii cu venituri de până la 1.940 de lei individual sau 1.784 de lei pe membru de familie sunt eligibili pentru tichetele de energie. Sindicatele cer însă o extindere a pragului de venit, având în vedere creșterea costului vieții și amploarea valului de scumpiri.
Până la implementarea efectivă a mecanismului de sprijin, autoritățile îndeamnă populația să acceseze comparatorul de prețuri disponibil pe site-ul ANRE și să ia în considerare schimbarea furnizorului, dacă identifică o ofertă mai avantajoasă.