Paradoxul prieteniei: de ce prietenii tăi o duc mai bine ca tine?

Paradoxul prieteniei este o observaţie empirică potrivit căreia prietenii tăi au mai mulţi prieteni decât tine. Acum, oamenii de ştiinţă susţin că este foarte probabil ca prietenii tăi să fie şi mai bogaţi şi mai fericiţi ca tine.
Alina Costache
15 ian. 2014, 15:16
Paradoxul prieteniei: de ce prietenii tăi o duc mai bine ca tine?

În 1991, sociologul Scott Feld a realizat o descoperire surprinzătoare în timp ce studia proprietăţile reţelelor sociale. Feld a calculat numărul mediu de prieteni pe care îi avea o persoană din reţea şi a comparat cifrele cu numărul mediu de prieteni pe care îi aveau, la rândul lor, prietenii lor. 

În ciuda aşteptărilor s-a constatat că cel de-al doilea număr este mai mare mereu decât primul. Sau, cu alte cuvinte, prietenii tăi au mai mulţi prieteni decât tine. 

De atunci, oamenii de ştiinţă au observat aşa-numitul paradox al prieteniei într-o varietate de situaţii. În medie, pe Facebook, prietenii tăi vor avea mai mulţi prieteni decât tine. Pe Twitter, prietenii tăi vor avea mai mulţi followers ca tine. Mai mult, chiar şi în viaţa sexuală, partenerul tău va fi avut mai mulţi parteneri decât ai avut tu. 

Specialiştii în studiul reţelelor au ştiut de mult că acest efect paradoxal este rezultatul tipologiei reţelelor – al modului în care sunt conectate între ele. Tocmai de aceea, reţelele similare împart aceleaşi proprietăţi paradoxale. 

Dar oare, prietenii tăi sunt şi mai fericiţi ca tine? Sau sunt ei mai bogaţi sau mai buni? Răspunsul nu este foarte clar deoarece fericirea şi bogăţia nu sunt direct reprezentate în tipologia reţelelor de prieteni. Aşadar, ar fi destul de interesant să aflăm cât de departe ar merge aceste paradoxuri. 

Astăzi, putem obţine un răspuns mulţumită muncii depuse de Young-Ho Eom de la Universitatea din Toulouse, din Franţa, şi a lui Hang-Hyun Jo de la Universitatea Aalto, din Finlanda. Aceştia au evaluat proprietăţile pe care le au diferite caracteristici din reţele şi au aflat condiţiile matematice care determină dacă paradoxul se poate aplica sau nu şi în cazul lor. Pe scurt, răspunsul lor a fost: „Da, probabil că prietenii tăi sunt mai bogaţi ca tine”. 

Paradoxul apare deoarece numerele de prieteni pe care îi au oameniisunt distribuite într-un mod care urmează, mai curând, o lege a puterii decât o relaţie liniară obişnuită. Astfel, majoritatea oamenilor au câţiva prieteni, în timp ce un număr mic de oameni au mulţi prieteni. 

Paradoxul este determinat tocmai de acest al doilea mic grup de oameni. Oamenii care au mulţi prieteni au o probabilitate mai mare de a se număra şi printre prietenii tăi. Şi atunci când fac asta, ei cresc semnificativ numărul mediu de prieteni pe care îi au prietenii tăi. Acesta este motivul pentru care, în medie, prietenii tăi au mai mulţi prieteni ca tine. 

Dar cum rămâne cu celelalte caracteristici, cum ar fi bogăţia şi fericirea, care nu sunt reprezentate de topologia reţelei?

Pentru a studia alte tipuri de reţele, Eom şi Jo au analizat două reţele academice în care oamenii de ştiinţă sunt conectaţi atunci când sunt coautori la o lucrare ştiinţifică. Fiecare om de ştiinţă este un nod în reţea, iar legăturile se nasc între cercetătorii care au fost coautori ai unei lucrări. 

Şi în această reţea se poate observa paradoxul. Dacă eşti un cercetător, colegul tău, coautorul studiului la care lucraţi împreună, va avea mai mulţi coautori ca tine, aşa cum reflectă topologia reţelei. De asemenea, ei vor avea mai multe lucrări publicate ca tine. 

Eom şi Jo au numit fenomenul „paradoxul generalizat al prieteniei” şi au analizat condiţiile matematice în care acesta apare. Potrivit celor doi cercetători, atunci când un paradox apare ca urmare a modului în care sunt conectate nodurile între ele, orice altă proprietate a acestor noduri demonstrează aceeaşi natură paradoxală, atât timp cât ele sunt corelate în vreun fel. 

Prin urmare, numărul de publicaţii întruneşte acest criteriu şi la fel de întâmplă şi cu bogăţia şi fericirea. Aşadar, răspunsul este: „Da, probabil că prietenii tăi sunt mai bogaţi şi mai fericiţi ca tine”. 

Citeşte mai mult pe descopera.ro

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Scandal în Franța cu George Simion şi o româncă în prim plan. „Ce mesaj aveți pentru părinții copiilor cu autism?”. Reacția candidatului AUR: „V-a trimis USR”. Video
Capital.ro
România a pierdut un actor inconfundabil. Românii l-au urmărit în toate filmele. A fost un simbol al comediei
Playtech.ro
Florin Piersic, devastat! E bântuit de o amintire, fotografia publicată arată vremurile de care îi este dor
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
BREAKING NEWS! Încă un mare actor a murit, după Cristina Deleanu
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Vei vrea să faci armata! Oferte de nerefuzat pentru voluntari de la MApN
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Piedone, genialul! Cum i-a prins cu minciuna șeful ANPC pe angajații unui restaurant din Delta Dunării
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Delia a anunțat pe cine va vota în turul doi.”Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați”
MediaFlux
Papa Leon trage un semnal de alarmă: „Tinerii suferă în tăcere, copleșiți de singurătate”. Ce soluții propune
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație