Paramedici SMURD, trimişi la un suspect de coronavirus în costume de zugravi: Nu avem măşti de protecţie şi nici ochelari

Un echipaj de paramedici SMURD Simeria au fost trimişi la o persoană suspectă de coronavirus fără echipament de protecţie. În aceste condiţii, oamenii şi-au achiziţionat un costum destinat zugravilor, de la un magazin de bricolaj. 

18 mart. 2020, 06:01
Paramedici SMURD, trimişi la un suspect de coronavirus în costume de zugravi: Nu avem măşti de protecţie şi nici ochelari

Reprezentaţii Asociaţiei Salvital Hunedoara susţin că mai mulți paramedici au fost trimişi la un pacient care prezenta simptome de coronavirus, fără echipamente de protecţie. Angajaţii au fost, astfel, nevoiți să cumpere halatele și măștile de protecție necesare din buzunarul propriu.

Paramedicii au cumpărat combinezoanele de unică folosinţă şi măştile de protecţie de la un magazin de bricolaj, potrivit servusspres.ro.

Asociaţia Salvital a informat că echipajul SMURD Simeria care a fost de serviciu, luni, a fost solicitat să preia un pacient de 51 de ani, din comuna Hărău, suspect de coronavirus, pe care l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva.

„Paramedicii au spus medicului din dispeceratul 112 că nu au primit echipamente de protecție de la Spitalul Județean de Urgență Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD și a legislației în vigoare să asigure aceste echipamente de protecție omologate.

Au specificat că și-au achiziționat din banii loc combinezon de unică folosință și mască de protecție de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus”, a spus pentru Digi 24 Petru Mărginean, directorul Asociaţiei Salvital Hunedoara.

„Medicul din dispeceratul 112 a spus că e suficient echipamentul lor improvizat și i-a trimis la caz”, a mai spus președintele Asociației Salvital.

Potrivit servusspres.ro, după ce a ajuns la spital, echipajul de prim ajutor a așteptat, cu pacientul în mașină, mai bine de patru ore, până cadrele medicale de la UPU Deva l-au preluat. După un control, i-au dat drumul acasă.

„Nu avem combinezon, măști de protecție, nici ochelari”, a spus Petru Mărginean la Digi24. El a adăugat că angajaţilor li s-a explicat că acele costume de zugravi nu au nici o eficienţă, dar că oamenii s-au echipat de frică. „Cerem Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara să ia măsurile care se impun pentru ca această situație să nu se mai repete. De asemenea, solicităm imperativ ca autoritătile sa ia toate măsurile pentru ca paramedicii SMURD să beneficieze de toate echipamentele de protecție omologate cerute de noul context al intervențiilor de prim-ajutor calificat”, se mai arată într-un comunicat de presă semnat de Petru Mărginean.

Potrivit sursei citate, la finalul intervenției, paramedicii au anunțat DSP Hunedoara că au stat timp de mai multe ore în contact cu un bolnav suspect de coronavirus. Luni, conducerea Salvital, coordonatoarea activității SMURD în județul Hunedoara, a solicitat autorităților să aloce echipament de protecție paramedicilor. La circa 24 de ore de la acel moment, situația este aceeași, potrivit gddhd.ro.

Citeşte şi Imaginea zilei surprinsă într-un supermarket din România: S-a îmbrăcat în costum de protecţie pentru a merge la cumpărături