Parchetul din Turcia cere două pedepse cu închisoare pe viaţă şi încă una de 1.900 de ani de detenţie împotriva lui Fethullah Gulen

Parchetul din Turcia a cerut două pedepse cu închisoare pe viață și o pedeapsă suplimentară de 1.900 de ani de detenție împotriva imamului Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea puciului eșuat din 15 iulie, transmite AFP, citând agenția turcă Anadolu.

16 aug. 2016, 11:17
Parchetul din Turcia cere două pedepse cu închisoare pe viaţă şi încă una de 1.900 de ani de detenţie împotriva lui Fethullah Gulen

Într-un act de inculpare lung de 2.527 de pagini, aprobat de procurorii din regiunea Usak, din vestul țării, predicatorul în vârstă de 75 de ani, exilat în SUA și a cărui extrădare este cerută de Ankara, este acuzat că „a încercat să distrugă ordinea constituțională prin forță” și că „a format și condus un grup terorist armat”, indică Anadolu.

Fethullah Gulen, care trăieşte în statul american Pennsylvania, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat și a spus că o condamnă „în cei mai puternici termeni”.

Fethullah Gulen a fost unul dintre aliaţii de nădejde ai lui Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să îşi consolideze puterea. Plecarea în Statele Unite a dus la deteriorarea relaţiilor dintre cei doi, iar în 2013, imamul a fost declarat „inamicul public numărul 1” al regimului Erdogan. Totul după un scandal de corupţie, izbucnit în 2013 în care au fost implicaţi mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Turciei. Atunci, acesta l-a acuzat pe Fethullah Gulen că „a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere”. Respectiva organizaţie e bănuită acum că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat.