Parchetul European şi-a început oficial activitatea. De la 1 iunie, Laura Codruţa Kovesi poate ancheta corupţia din UE

Parchetul European (European Public Prosecutor's Office, EPPO), o nouă instanţă menită să lupte împotriva fraudei şi corupţiei care afectează fondurile Uniunii Europene (UE) a intrat în funcţiune marţi, a anunţat şefa parchetului, Laura Codruţa Kövesi, care salută ”un moment istoric”.

01 iun. 2021, 14:00
Parchetul European şi-a început oficial activitatea. De la 1 iunie, Laura Codruţa Kovesi poate ancheta corupţia din UE

”Succesul nostru este o chestiune de credibilitate a Uniunii noastre”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, care a subliniat că înfiinţarea acestei instituţii a necesitat ”mai mult de două decenii de discuţii” şi ”negocieri politice dificile”. Una dintre misiunile parchetului este să supravegheze folosirea miliardelor de euro prevăzute prin Planul de relansare economică postcovid, care urmează să fie distribuite statelor membre UE în lupta împotriva consecinţelor economice ale crizei sanitare provocate de pandemia covid-19.

Această instanţă supranaţională, al cărei birou central se află la Luxemburg, este însărcinată să ancheteze, să urmărească şi să traducă în justiţie autorii infracţiunilor care aduc artingere bugetului UE – o putere fără precedent. Aceste infracţiuni constau în deturnări de fonduri europene şi corupţie, fraudă transfrontalieră a TVA implicând cel puţin două state membre şi sume de peste zece milioane de euro, spălare de bani.

Numai în cazul fraudei transfronatliere a TVA, UE a evaluat prejudiciul la 30 până la 60 de miliarde de euro pe an. În cazul celorlalte infracţiuni, estimările se situează în jurul a 500 de milioane de euro pe an. În total 22 dintre cele 27 de state membre UE participă la această cooperare judiciară consolidată.

Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca nu fac parte din parchet. Comisarul european al Justiţiei, belgianul Didier Reynders, îndeamnă aceste cinci state membre UE să se alăture iniţiativei şi subliniază că ”protejarea bugetului european necesită eforturile tuturor statelor membre”. Slovenia nu anumit încă procurori-delegaţi, iar Kövesi a denunţat ”o lipsă de cooperare sinceră” din partea acestei ţări şia dat asigurări că ”nimeni nu va împiedica Parchetul european să acţioneze.

Citeşte şi Francezii sunt supăraţi pe Laura Codruţa Kovesi. Aceasta susţine engleza ca unică limbă de comunicare la Parchetul European

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, marți, că va spirjini activitatea Parchetului European, care a devenit funcțional de astăzi, și că succesul EPPO depinde de „strânsa colaborare” cu autoritățile naționale competente. Ministerul Justiției a lansat recent a doua selecție pentru desemnarea procurorilor români delegați la Parchetul European și care își vor desfășoara activitatea în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.

Este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru România, ca stat membru participant la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European. Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari. (….) Voi continua să sprijin activitatea Parchetului European, conștient fiind că succesul acestuia depinde de strânsa și eficienta colaborare a acesteia cu autoritățile naționale competente, bazată pe încredere reciprocă„, a declarat Stelian Ion, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Citeşte şi Laura Codruţa Kovesi, șefa EPPO: „Nu există ţări lipsite de corupţie”