Parchetul Înaltei Curţi a cerut dosarul torţionarului Vişinescu

La o zi după ce Parchetul Militar şi-a declinat competenţa de a judeca faptele torţionarului Alexandru Vişinescu, pe motiv că acestea s-au prescris, dosarul acestuia a fost cerut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

08 aug. 2013, 15:54
Parchetul Înaltei Curţi a cerut dosarul torţionarului Vişinescu

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitând Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu.

Anterior, în cursul zilei de 7 iulie, Parchetul Militar şi-a declinat competenţa de a judeca faptele lui Alexandru Vişinescu, pe motiv că faptele s-au prescris.

În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză„, au precizează reprezentanţii Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citaţi de România TV.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale împotriva lui Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav. Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, îşi motiva astfel cererea: „Practic, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului.

Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de către foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său„.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963.

Citeşte şi ORORILE din puşcăria torţionarului Vişinescu: Ne punea să sărim CA BROASCA, în pielea goală