Parchetul, sesizat în cazul vaccinului produs la Institutul Cantacuzino

Preşedintele Traian Băsescu a decis în şedinţa de joi a CSAT să trimită Parchetului General raportul cu privire la modul în care a fost produs vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino.

27 mart. 2014, 15:51
Parchetul, sesizat în cazul vaccinului produs la Institutul Cantacuzino

O temă de pe agenda şedinţei CSAT de joi a constituit-o implicaţiile în planul securităţii naţionale ale disfuncţiilor apărute în producerea vaccinului antigripal de la Institutului Cantacuzino.

„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în ședința CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție„, se precizează într-un comunicat de presă al preşedinţiei.

Nicolae Bănicioiu despre Institutul Cantacuzino: Oricine este vinovat va răspunde

Raportul realizat de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază faptul că întreaga campanie privind realizarea vaccinului antigripal 2013-2014 a fost derulată în condiţii de presiune considerabilă, producţia începând târziu, iar aşteptările publice fiind mari.

„S-a stabilit că personalul avea cunoştinţă de acest fapt şi că nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate. În opinia echipei OMS, produsul realizat în 2013 nu a îndeplinit specificaţiile EP cu privire la endotoxină. Cauza fundamentală a acestei probleme constă în presiunea mare pusă asupra institutului în această perioadă, care a dus la imposibilitatea de a avea timp suficient pentru a urma proceduri solide de curăţare şi monitorizare. Acest fapt a fost exacerbat de acceptarea anterioară a unui încărcături microbiene mari şi a unor niveluri BET mari, care deşi conforme cu specificaţiile, reprezintă un risc semnificativ de perturbare sau de eşec. Alte cauze asociate sunt proiectarea şi maniera de angajare a personalului pentru operaţiunea de producţie. Unitatea pentru producerea vaccinului monovalent în masă se află într-un subsol îmbunătăţit al unei clădiri vechi, cu toate constrângerile unei clădiri existente”, arată raportul OMS