Parcul auto al RATB va avea 30% autovehicule ecologice. Proiectul pentru construirea a 100 km de piste de biciclete, DEBLOCAT

Primarul General, Gabriela Firea, a anuntat marţi, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul Mediului, Daniel Constantin, principalele măsuri pe care municipalitatea urmează să le implementeze la nivelul Capitalei pentru reducerea poluării.

17 ian. 2017, 18:31
Parcul auto al RATB va avea 30% autovehicule ecologice. Proiectul pentru construirea a 100 km de piste de biciclete, DEBLOCAT

„Pentru reducerea poluarii in Capitala ne-am asumat mai multe directii de actiune: parcul auto al RATB sa cuprinda 30% autovehicule ecologice; in acest sens am demarat o licitatie prin care vom achizitiona 600 autovehicule din care 400 autobuze Euro6, pentru ca cele existente in trafic in acest moment sunt depasite atat moral, tehnic, cat si din punct de vedere ecologic, 100 troleibuze si 100 tramvaie, folosind o sursa electrica nepoluanta. Am adresat rugamintea ministrului Daniel Constantin de a include Primaria Capitalei in proiectele pe care Ministerul Mediului le va derula in perioada urmatoare prin AFM, si anume posibilitatea ca municipalitatea sa fie sustinuta financiar pentru achizitionarea unui numar cat mai mare de autobuze electrice, la inceput 50 sau 100 autobuze. Domnul ministru mi-a spus ca este o solicitare indreptatita, si ne sustine pentru a avea in Capitala si autobuze electrice, in afara de cele pe care noi le achizitinam deja in acest moment autobuze Euro6, troleibuze si tramvaie”, a declarat primarul general, Gabriela Firea. 

Citeşte şi Gabriela Firea: Bucureştenii NU vor suporta costurile taxei de 80 de lei pe tonă pentru deşeuri

Referitor la dezvoltarea retelei de piste pentru biciclete, Primarul General a explicat ca Municipalitatea a obtinut avizul necesar de la Ministerul Mediului pentru Planul de Moblitate Urbana Durabila, fapt ce va contribui si la deblocarea proiectului privind construirea celor 100 de km de piste pentru biciclete:

„In ceea ce priveste intentia noastra de a transforma bicicleta nu doar in mijloc de agrement, ci si intr-un mijloc de transport in comun, am avut o mare suparare pentru ca am incercat sa obtinem avizul pentru PMUD de la Ministerul Mediului si nu ni s-a acordat pe timpul fostei guvernari, l-am obtinut acum in acest mandat. Acest program va fi aprobat in prima sedinta a CGMB si prevede, printre alte obiective, si construirea a 100 de km de piste de biciclisti. Odata cu aceste obiective, se vor construi si statii de bike-sharing, de unde cei interesati pot sa imprumute o bicicleta pentru a o folosi pana in zona in care au treaba, fara a trebui sa se mai intoarca in locul din care au preluat acea bicicleta”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, si Ministrul Mediului, Daniel Constantin, au discutat si despre construirea de perdele forestiere, care sa contribuie la reducerea poluarii, acest proiect urmand a se realiza prin sustinerea tehnica si financiara a Ministerului Mediului.