Părintele Calistrat explică motivul pentru care ne împărtăşim cu vin, şi nu cu apă: „Are trei calități divine pe care noi nu le cunoaştem”

Sfânta Împărtăşanie este Taina prin care creştinul se împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, care iau forma anafurei înmuiate în vin. Credincioşii obişnuiesc să se împărtăşească în posturile de peste an, dar doar dacă au ţinut postul şi s-au spovedit. Sfânta Împărtăşanie se mai dă, de asemenea, şi celor aflaţi pe patul de moarte.
Alina Costache
19 mai 2024, 06:07
Părintele Calistrat explică motivul pentru care ne împărtăşim cu vin, şi nu cu apă:

Consumul de alcool este una dintre patimile pe care Biserica nu le încurajează, dimpotrivă. În acelaşi timp, însă, alcoolul, anume vinul roşu, este folosit la Sfânta Împărtăşanie. Să fie acesta un paradox?

De ce ne împărtăşim cu vin, şi nu cu apă. Părintele Calistrat: „Are trei calități divine”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni spune că Sfânta Împărtăşanie se face cu vin şi nu cu apă, deoarece vinul are trei calităţi deosebite.

Oamenii fac abuz, Hristos a făcut din el Mântuire. De ce vinul? Are trei calități divine pe care noi nu le știm. Vinul crește din pământ, se hrănește cu apă și devine sânge Dumnezeiesc. Din ce a fost alcătuit omul? Din apă și din pământ.

Via nu are nevoie de altă întreținere. Omul duhovnicesc prin ce primește dulceața Dumnezeirii? Prin rugăciune, prin lumină, prin căutarea veșnică a luminii, de asta vinul”, a spus părintele Calistrat Chifan în cadrul interviului oferit bzi.ro

Părintele Calistrat reaminteşte de nunta din Cana Galileii, la care Mântuitorul a prefăcut apa în vin, dar şi de Cina cea de Taină, la care tot Mântuitorul le-a oferit Apostolilor Săi această băutură, spunându-le că este sângele Său care se varsă pentru ei.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat, despre cuplurile în care diferența de vârstă este mare: „Vrei să îi speli izmenele ca să ai de un ruj? Nu simți nici fericire trupească și îți bați joc și de Taina Cununiei”

De ce le oferă Iisus vin Apostolilor la Cina cea de Taină

În plus, duhovnicul subliniază faptul că viţa-de-vie este cultura cea mai accesibilă omului, aşa cum Sfânta Împărtăşanie cu vin şi anafură trebuie să-i fie accesibilă.

Și Iisus când vine la Cana Galileii binecuvântează apa și o face vin, iar acum se duce la Cina de Taină, același pahar cu vin îl ia în mână și spune așa „Beți din acesta toți” și folosește acest element, vinul, pentru că este cultura cea mai la îndemână a fiecărui om de a avea accesibilitate la aceste taine, care să nu poată fi folosit sau traficat în actul de mântuire.

Vinul cum se produce? Curat, din mâna omului. Deci noi nu putem face vin din altceva, este făcut și cu esență, ce cumpărăm noi comercial, din alimentară, dar elementul cel mai simplu pe care ni-l dă pământul este vinul. Omul doar prășește pământul, leagă vinul, iar bobul îl zdrobește, care e simbolul ucenicii, și îl transformă în vin care crește prin puterea fermentației, prin focul pătimirii. Deci ea suportă o transformare, această transformare nu o face omul, ci Dumnezeu”, mai spune părintele Calistrat.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat Chifan îndreaptă un deget acuzator către părinţii care îşi împing copiii pe calea pierzaniei: „Părinţii îi strică. La 14 ani, ei ştiu de femei, băutură, cluburi de fiţe. Sunt cazuri pierdute”

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Bat clopote de nuntă pentru Loredana Chivu! „Am primit inelul!”
Fanatik.ro
Românul care a vizitat peste 148 de țări a spus care este locul unde găsești “Paradisul pe Pământ”: “Munți și văi, oameni zâmbitori”
Capital.ro
Elena UDREA, în LACRIMI. Adrian Alexandrov a plecat
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Preț carburanți luni, 24 iunie 2024! Unde puteți găsi cea mai ieftină benzină sau motorină din România!
Adevarul
Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Filmul captivant de pe Netflix. O poveste greu de înțeles, cu final neașteptat
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
„Nu s-a dorit ca eu să vin!”. Trădarea resimțită de Ionuț Lupescu la alegerile Federației Române de Fotbal
Capital.ro
Obligatoriu din 1 august în toată România. Revoltă maximă: Se va BLOCA tot!
StirileBZI
Pensii de 6.672 de lei: Reprezentanții Casei de Pensii au anunțat cine va lua acești bani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Cluj-Napoca și Brașov în topul fericirii mondiale
MediaFlux
Proprietarii de locuințe din România riscă ÎNCHISOAREA. Regula la care sunt OBLIGAȚI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?