Părinţii şi pensionarii, vizaţi de mai multe proiecte de lege care se află în dezbaterea Parlamentului

Mai multe proiecte de lege care îi vizează pe viitori părinţi, dar şi pe pensionari, se află în dezbaterea Parlamentului.

23 sept. 2016, 08:29
Părinţii şi pensionarii, vizaţi de mai multe proiecte de lege care se află în dezbaterea Parlamentului

Pe ordinea de zi a Senatului şi Camerei Deputaţilor se află mai multe proiecte de lege care vizează stimularea prezentării gravidelor la consultaţii prenatale sau acordarea de indemnizaţii pentru incapacitatea temporară de muncă. Şi taţii sunt subiectul unei iniţiative legislative. 

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante proiecte depuse de parlamentari:

32 de senatori şi deputaţi au iniţiat un proiect de lege care are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin „acordarea gratuită, pentru fiecare născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”.

Sprijinul material se acordă o singură dată la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale. „Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară sau administrativă, civilă sau penală, după caz”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost respins de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Taţii care deţin atestatul de absolvire a cursului de puericultură vor beneficia de concediu paternal majorat cu 15 zile lucrătoare, în loc de 10, cât prevede actuala legislaţie, potrivit unui proiect de lege iniţiat de trei parlamentari.

„În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 15 zile lucrătoare”, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, tatăl poate beneficia de concediu pentru primii doi copii.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Deputatul Oajdea Daniel Basile a iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

„Indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu prima zi de incapacitate temporară de muncă şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost respins de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Pensionarii din sistemul public de pensii și din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale ar putea primi bani în locul tichetelor de călătorie acordate de stat, potrivit unei propuneri legislative formulate de un senator PSD.

„Pensionarii din sistemul public de pensii şi din alte sisteme proprii de asigurări sociale pot opta, la primirea tichetelor de călătorie, pentru compensarea, în bani, de către Miisterul Muncii, a 50% din contravaloarea acestora”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, şi persoanele cu handicap grav, precum şi persoanele cu handicap accentuat, pot solicita compensarea tichetelor de călătorie în bani. „Persoanele cu handicap grav, precum şi persoanele cu handicap accentuat pot opta pentru compensarea, în bani, de către Ministerul Muncii, a 50% din contravaloarea călătoriilor pe an calendaristic”, se mai arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

CITEŞTE ŞI: Proiecte de lege, în dezbaterea Parlamentului: Ce noutăţi pregătesc aleşii pentru elevi şi preşcolari