Pariul Guvernului Ciolacu pe investiții, validat de creșterea producției industriale

Abordarea asumată de premierul Ciolacu, prin alocarea de resurse majore pentru susținerea fără precedent a investițiilor își arată rezultatele și în 2024.

17 apr. 2024, 11:10
Pariul Guvernului Ciolacu pe investiții, validat de creșterea producției industriale

Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). La nivelul Uniunii Europene producția industrială a crescut cu 0,7%, iar în zona euro cu 0,8%, în timp ce printre statele membre cu cel mai important progres se numără, alături de țara noastră, Irlanda (3,8%), Ungaria (3,5%), Slovenia (3,3%) și Letonia (2,9%).

Rezultatele arată că programele de ajutor de stat pe zona industriei prelucrătoare și în cea a materialelor de construcții, lansate de Guvernul Ciolacu în toamna lui 2023, își arată deja efectele. Acestea fac parte din programul PSD de a investi masiv în economia românească. Anul trecut, Guvernul a reușit performanța extraordinară de a mobiliza resursele țării și a obținut rezultate fără precedent în ultimii 5 ani. 101 miliarde de lei, peste 20 de miliarde de euro, a fost în 2023 valoarea record a investițiilor publice, cu 11 miliarde de lei mai mult decât deficitul.

„România a avut o creştere sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiţii şi nu pe consum. Valoarea investiţiilor publice a depăşit anul trecut suma deficitului public. Per total volumul investiţiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în apariţia a peste 75.000 de locuri de muncă”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu.

În 2024, Guvernul Ciolacu merge în aceeași direcție și va crește valoarea investițiilor. PSD prevede că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023.

 

S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Investițiile pe care Guvernul PSD le finanțează din bani europeni și pentru care asigură cofinanțările sunt rețeta României pentru o creștere economică substanțială. În ultimul său raport, Agenția de rating S&P estimează o valoare medie a avansului economic de 3,6% între 2025 și 2027 și a a scos în evidență atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Această perspectivă, ca și stocul moderat de datorie externă și guvernamentală, au făcut ca S&P să reconfirme ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă. Raportul agenției de rating este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare și că politica asumată de PSD și Guvernul condus de Marcel Ciolacu este cea corectă.