Parlamentarii care şi-au început cariera ca tractorişti sau mecanici. Un deputat a luat BAC-ul la 42 de ani

Una dintre propunerile lansate din Parlament este cea privind eliminarea, chiar şi temporară, a examenelor naţionale. Unii dintre actualii parlamentari nu au fost în stare nici ei să-şi ia examenele de trecere, iar mulţi au avut studii minime şi meserii ca tractorist sau mecanic auto până să se apuce de politică.

05 aug. 2015, 10:07
Parlamentarii care şi-au început cariera ca tractorişti sau mecanici. Un deputat a luat BAC-ul la 42 de ani

Verginel Gireadă este acum deputat PNL, însa si-a dat BAC-ul la 42 de ani, relatează România TV.  Liberalul s-a inscris la o facultate in 2013 cand avea 45 de ani, după ce şi-a început cariera ca tractorist.

„Poate alţii sunt născuţi nativi cu o inteligenţă…. Pas cu pas, m-am ridicat!”, a mărturisit liberalul.

Printre cei care au inceput cu munca de jos se numara si ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea. Gerea a lucrat ca electronist în perioada 1987-1991, apoi, la 29 de ani, a absolvit ASE. Facultatea l-a ajutat in viitor sa ajunga in Executiv: a fost ministru al Economiei, iar acum este seful Energiei.

Valeriu Zgonea a strabatut si el cale lunga pana a ajunge al treilea om in stat, în calitate de presedinte al Camerei Deputatilor.

„Eu sunt, am fost muncitor si am facut facultatea la seral si am invatat ca daca vrei sa ai casca alba in cap, trebuie sa respecti şi ceilalti care au alte culori la casca„, declara Zgonea. 

Valeriu Zgonea a muncit 5 ani pe santierul CFR Craiova. Initial, s-a pregatit pentru admiterea la Facultatea de Automatica, insa a picat pentru o diferenta de numai cateva sutimi. Asta insa nu l-a descurajat si in toamna aceluiasi an a fost admis la Facultatea de Constructii, la seral, in paralel angajandu-se la Institutul de Cercetari in Constructii Cai Ferate.

„În vacanţă mă transferam, de obicei, cu serviciul la Craiova, ca muncitor necalificat. M-am plâns o dată mamei că, deşi sunt ‘copil de directoare’, muncesc mai mult decât alţi colegi de-ai mei. Iar mama mi-a spus că trebuie să munceşti mai mult decât ceilalţi fiindcă, pentru a ajunge în frunte, trebuie să urci toate treptele, nu să le sari”, mai spunea Zgonea. 

Eugen Nicolăescu a fost ministru al Sanatatii, dar şi-a inceput cariera ca şi tehnolog merceolog la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Flora Bucuresti.

Deputatii Dorel-Gheorghe Căprar, Neculai Răţoi sau Mircea Vicenţiu Irimie si senatorul Ioan Iovescu sunt doar câţiva dintre aleşii care au fost iniţial mecanici auto.

CITEŞTE ŞI Schimbare RADICALĂ în învăţământ? Un deputat liberal cere DESFIINŢAREA examenelor naţionale

Deputatul PNL Radu Zlati a propus desfiinţarea tuturor examenelor naţionale pentru elevi. Radu Zlati consideră că elevii de-a VIII-a şi cei din clasa a XII-a nu ar mai trebui evaluaţi la sfârşitul ciclului şcolar, informează România TV.

„După opinia mea, actualul sistem de evaluare la sfârșitul unui ciclu școlar din învățământul preuniversitar nu evaluează în mod pertinent cunoștințele și mai ales priceperile și deprinderile elevilor absolvenți. Propun Ministerului Educației, Parlamentului României, societății civile, cadrelor didactice, părinților și elevilor o măsură radicală dar, consider eu, necesară – și anume desființarea examenelor naționale la sfârșit de ciclu școlar (clasa a VIII-a, respectiv clasa a XII-a). Ca urmare a acestei măsuri, absolvenții de clasa a VIII-a vor intra în următorul ciclu școlar pe baza mediilor din clasele V-VIII și a altor criterii care vor fi stabilite de către MECȘ și de către instituțiile școlare care organizează examene de admitere în învățământul liceal sau profesional; iar absolvenții de liceu vor urma cursurile învățământului universitar pe baza criteriilor stabilite de către Universități, pe baza autonomiei universitare”, a scris deputatul Radu Zlati pe blogul său.

CITEŞTE ŞI Deputatul Radu Zlati: Nu doresc desfiinţarea examenelor naţionale, le doresc SUSPENDATE

Ulterior, deputatul PNL Radu Zlati a precizat că el propune ca examenele naționale la sfârșit de ciclu școlar, adică evaluările naționale și Bacalaureatul, să fie suspendate pentru 1-2 ani. Liberalul consideră că actualul sistem de învățământ nu evaluează pertinent cunoștințele, priceperile și deprinderile elevilor.

Nu doresc desființarea examenelor naționale, le doresc suspendate până la o nouă lege a educației. Actualul examen național verifică ceea ce nu știe elevul. Avem un examen prost. Vi se pare ca destinele elevilor vor fi afectate daca nu vom da examen national?„, a declarat deputatul PNL Radu Zlati.