Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie

Comisia de Statut a Parlamentului s-a întâlnit, marţi noaptea, pentru a dezbate cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Membrii Comsiiei au admis solicitarea şefului statului, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat, nu 6 luni cum era iniţial, vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi.

30 sept. 2015, 09:42
Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie

Comisia pentru Statut a modificat, marţi seara, raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era iniţial – vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi. 

Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Proiectul a fost rediscutat în Comisie ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi urmează să fie votat în plenul reunit al Parlamentului.

Citeşte şi: Legea PENSIILOR SPECIALE, întoarsă la Comisie. Dragnea: Observaţiile lui Iohannis nu sunt suficiente VIDEO

Potrivit raportului depus de Comisia pentru Statut, parlamentarii au precizat în textul proiectului că de această pensie vor beneficia senatorii şi deputaţii doar la încetarea mandatului şi în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Precizarea este făcută ca urmare a obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, care solicita clarificări cu privire la momentul intrării în plată a pensiei. În cazul în care un parlamentar, care ar avea drept la pensie, este reales, punerea în plată a acestui drept se suspendă până la încetarea mandatului.

Mai mult, parlamentarii au modificat şi durata minimă a unui mandat incomplet pentru ca senatorii şi deputaţii să poată beneficia de pensie. În proiectul iniţial, aceasta era stabilită la 6 luni, însă, în urma cererii de reexaminare, a fost mărită la un an. Primele discuţii purtate între membrii Comisiei pentru Statut prevedeau eliminarea posibilităţii ca un parlamentar să beneficieze de pensie pentru un mandat incomplet, însă nu s-a ajuns la un consens asupra acestei prevederi.

Nu în ultimul rând, în urma obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, au fost introduse în proiect şi restricţii pentru parlamentarii condamnaţi pentru fapte de corupţie potrivit vechiului Cod Penal. Astfel, senatorii şi deputaţii condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă nu vor putea primi această pensie.

Raportul a fost adoptat în unanimite de membrii Comisiei pentru Statut şi urmează să fie votat în următorul plen reunit al celor două Camere.

Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În ședința comună a Camerei Deputaţilor și Senatului din ziua de miercuri, 9 septembrie 2015, s-a hotărât retrimiterea la Comisie a reexaminării, la cererea Președintelui României, a Legii pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în vederea unei noi examinări și a depunerii unui nou raport.

Aleşii au decis că un parlamentar care are un mandat de patru ani să primească la pensia de vechime în muncă un spor de 1.600 de lei, pentru două mandate în Parlament – 3.000 de lei, iar cei cu peste trei mandate – în jur de 4.600 de lei.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, atunci, că trebuie „cântărit” mai mult în privinţa Legii pensiilor parlamentarilor, arătând că poate este bine să se regândească întreg sistemul de pensii, adăugând că aleşii trebuie să se gândească la toţi pensionarii.

PNL A VOTAT „PENTRU” LA COMISIE, DAR ANUNŢĂ VOT NEGATIV ÎN PLEN

Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, miercuri, că liberalii au votat în favoarea cererii de reexaminare a proiectului privind pensiile parlamentarilor, pentru a rezolva obiecţiile preşedintelui, însă PNL nu este de acord cu legea în ansamblu şi va vota împotriva ei în plen.

Mircea Toader a explicat că cererea de reexaminare a trecut de Comisie în unanimitate, deşi liberalii se împotrivesc acestui proiect, deoarece era normal ca PNL să ia în discuţie obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

Comisia a luat în discuţie solicitările preşedintelui şi, în mare parte, au fost agreate. Din punct de vedere politic, eu, ca reprezentant al PNL, nu puteam să mă opun asupra unei cereri de reexaminare şi era într-un fel absolut anormal să fiu împotriva raportului de reexaminare, deci să resping cererea de reexaminare a preşedintelui. Cu alte cuvinte, să fiu de acord cu legea în forma veche„, a spus Toader.

Deputatul PNL a precizat că era „logic” ca liberalii să ia în discuţie această cerere şi să rezolve obiecţiile preşedintelui, însă în plen legea, în ansamblu, va primi un vot negativ din partea PNL, deoarece formaţiunea pe care o reprezintă se opune introducerii pensiilor speciale.

„După ce vom ajunge la votarea în plen a întregii legi, noi vom vota împotrivă”, a precizat Toader.