Parlamentul a adoptat proiectul de plafonare a prețurilor la energie și gaze și compensarea facturilor. Ce trebuie să știe toți românii

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.

27 oct. 2021, 16:14
Parlamentul a adoptat proiectul de plafonare a prețurilor la energie și gaze și compensarea facturilor. Ce trebuie să știe toți românii

Parlamentul a adoptat proiectul de plafonare a prețurilor la energie și gaze. Noile modificări se vor aplica de la 1 noiembrie, după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Parlamentul a adoptat proiectul de plafonare a prețurilor la energie și gaze și compensarea facturilor. Ce trebuie să știe toți românii

Prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult, dar și consumatorilor casnici.

De altfel, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.

În comisiile de specialitate deputații au mai decis ca pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul să aloce bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Iată care este limita maximă lunară pentru care se aplică compensarea
Energie electrică:

Consum lunar maxim (kWh) (+ maxim 10%) – noiembrie 297.9 kWh (327.69 kWh); decembrie 307.83 kWh (338.61 kWh); ianuarie 307.83 kWh (338.61 kWh); februarie 278.04 kWh (305.84 kWh); martie 307.83 kWh (338.61 kWh).

Gaze naturale:

Consum mediu lunar (kWh) – noiembrie 1649,05; decembrie 2405,61; ianuarie 2762,51; februarie 2512,56; martie 2330,27.

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare.

Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul gazelor naturale.

Compensarea se determină prin calcularea unei cote procentuale din valoarea consumului de gaze naturale, reprezentând 33% din această valoare. Valoarea consumului lunar de referință de gaze naturale se determină prin raportare la limitele de consum lunare de gaze naturale determinate în baza prezentei anexe.

Citește și: Plafonarea preţurilor energiei şi gazelor a fost votată în Parlament. Cui se va aplica măsura de la 1 noiembrie DOCUMENT


loading...