Parlamentul a decis: impozitele locale vor fi majorate în România, din 2025

La inițiativa Guvernului, Parlamentul a decis ca românii ce dețin proprietăți imobiliare să plătească mai mult, în baza unei noi formule de calcul.

16 nov. 2022, 14:51
Parlamentul a decis: impozitele locale vor fi majorate în România, din 2025

Schimbări majore în Codul Fiscal. Alianța PSD + PNL + UDMR a decis o nouă formulă de calcul pentru impozitele locale. Măsura se va implementa de la 1 ianuarie 2025. Inițial, coaliția voia ca impozitele să fie crescute cu 50%, din 2023.

Impozitele vor rămâne la același nivel în 2023 și 2024, iar peste trei ani vor crește pe baza „grilei notariale” prevăzute în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal. 

Ordonanţa 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, adoptată anterior de Senat, a primit marţi, raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de buget a Camerei. Aceasta a înregistrat 20 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”.

 

Ce schimbări vor fi efectuate în Codul Fiscal

 

Proiectul de lege mai prevede ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal.

Amendamentul privind taxarea jocurilor de noroc, care a fost adoptat marţi de Comisia de buget, a fost respins de plen.

Acest amendament prevedea că „impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”. Prin respingerea amendamentului plafonul neimpozabil rămâne de 66.750 lei.

Proiectul mai stipulează că impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul, relatează Agerpres.