Indemnizaţiile deţinuţilor politici vor fi dublate din 1 iulie în urma deciziei Parlamentului

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care indemnizaţiile deţinuţilor politici din închisorile comuniste, persoanelor persecutate politic sau deportate, se dublează de la 1 iulie 2015. Indemnizaţia va ajunge la 400 lei pentru fiecare an de detenţie sau deportare.

11 mart. 2015, 16:07
Indemnizaţiile deţinuţilor politici vor fi dublate din 1 iulie în urma deciziei Parlamentului

Deputaţii au votat în unanimitate acest proiect de lege, pe care îl consideră un gest ”reparatoriu”.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern modifică decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi unor persoane persecutate din motive politice instaurată cu începere de la 5 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Citeşte şi: Indemnizaţiile deţinuţilor politici se DUBLEAZĂ

În acest sens de la 1 iulie 2015 foştii deţinuţi politici şi cei strămutaţi în altă localitate sau deportaţi în străinătate sau prizonieri vor primi o indemnizaţie lunară de 400 de lei, faţă de 200 cât este în prezent, pentru fiecare an de detenţie, deportare, stămutare în alte localităţi sau prizonierat.

Persoanele care atunci au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi câte 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu. Soţul sau soţia acestora vor primi o indemnizaţie lunară de 400 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceste indemnizaţii se vor cumula cu pensiile.