Parlamentul ar putea fi dizolvat luni. Decizia va fi luată de Adunarea Constituantă

Parlamentul este singura instituţie venezueleană controlată de opoziţie, al cărei lider Juan Guaido a fost recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, care contestă legitimitatea lui Nicolas Maduro.

12 aug. 2019, 06:58
Parlamentul ar putea fi dizolvat luni. Decizia va fi luată de Adunarea Constituantă

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a acuzat duminică Adunarea Constituantă din Venezuela (ANC), compusă din fideli ai preşedintelui socialist Nicolas Maduro, de încercarea de a dizolva parlamentul sau de a devansa alegerile legislative, în condiţiile în care actuala legislatură îşi încheie mandatul la termen abia în 2021, potrivit AFP.

‘Este o nouă inepţie’, şi-a manifestat indignarea Guaido, preşedintele parlamentului, singura instituţie controlată de opoziţie după alegerile legislative din 2015. ‘Acest regim lipsit de scrupule vrea să se debaraseze în mod ilegal de parlamentul venezuelean, de aceea a convocat pentru luni ANC’, a afirmat el.

Preşedintele Adunării Constituante, Diosdado Cabello, a confirmat că aceasta se va reuni luni.

Într-un mesaj difuzat pe reţelele de socializare, Juan Guaido a precizat că ‘convocarea alegerilor ilegale’ şi ‘urmărirea (în justiţie) a deputaţilor’ figurează printre măsurile posibile ce vor fi luate în dezbatere de Adunarea Constituantă.

ANC, dotată cu puteri depline, a fost aleasă în iulie 2017 în urma unui scrutin contestat pentru a ocoli parlamentul dominat de opoziţie, după mai multe luni de proteste anti-Maduro, soldate cu 125 de morţi.

Mandatul său, prelungit în luna mai până la sfârşitul anului 2020, prevede redactarea unei noi Constituţii până în august 2019, dar niciun proiect nu a fost făcut public până în prezent.