Parlamentul britanic va fi consultat cu privire la Brexit

Ministrul pentru Brexit, David Davis, i-a anunțat luni pe deputații britanici că vor putea vota asupra acordului de ieșire din Uniunea Europeană, un gest întâmpinat cu opinii diferite în ajunul reexaminării unui text care vizează să pună capăt supremației dreptului european.

14 nov. 2017, 05:47
Parlamentul britanic va fi consultat cu privire la Brexit

„Vă pot confirma că, atunci când vom ajunge la un acord, vom prezenta un proiect de lege pentru punerea lui în practică”, a declarat David Davis în fața Parlamentului de la Westminster.

Acest viitor text va trebui să acopere chestiuni ca drepturile cetățenilor europeni și britanici, factura divorțului, precum și perioada de tranziție pe care Londra dorește să o negocieze pentru post-Brexit, prevăzut la 29 martie 2019, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Detaliile exacte ale acestui text vor fi dezvăluite numai după încheierea negocierilor, a mai pus ministrul.

David Davis a mai declarat că, în absența unui acord cu Bruxellesul, Parlamentul nu va fi consultat și că în cazul unui vot negativ al parlamentarilor britanici, Regatul Unit va părăsi UE fără un acord.

Dacă unii membri ai opoziției au considerat pozitivă această dorință de a consulta Parlamentul, criticile nu au întârziat să se înmulțească. „Inacceptabil”, a reacționat deputata conservatoare Heidi Allen, subliniind că această propunere nu include „nicio plasă de siguranță dacă nu există un acord” cu Bruxellesul. Ea a mai denunțat faptul că, în cazul unui acord de ultim moment, nu va fi timp pentru consultarea Parlamentului. Laburistul Chris Leslie a denunțat „un simulacru de ofertă”, în timp ce colegul său Chuka Umunna a reclamat „un vot real, nu un vot factice”.

În opinia celui din urmă, propunerea lui David Davis are ca obiectiv în special eșecul unui amendament al laburiștilor la proiectul de lege asupra retragerii din UE ale cărui dezbateri se reiau marți. Un amendament care se pronunță pentru un vot al Parlamentului și care beneficiază de sprijinul anumitor deputați conservatori. Ceea ce, prin prisma absenței majorității absolute a guvernului condus de Theresa May, ar putea însemna adoptarea lui.