Executivul catalan a fost dizolvat în mod oficial

Parlamentul catalon a fost desfiinţat în mod oficial, luni, iar preşedintele Carme Forcadell va conduce o comisie parlamentară de tranziţie până la alegerile regionale din 21 decembrie.

30 oct. 2017, 16:31
Executivul catalan a fost dizolvat în mod oficial

Carme Forcadell a anulat o reuniune a conducerii Parlamentului programată de mai de mult în ziua de marţi, a declarat luni, sub protecţia aninimatului, o purtătoare de cuvânt a Legislativului, potrivit stiripesurse.ro.

Guvernul de la Madrid a decis, vineri seară, dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declaraţie de independenţă. Premierul Mariano Rajoy a anunţat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituţională.

Citeşte şi Carles Puigdemont va fi acuzat de rebeliune şi riscă 30 de ani de închisoare

Parlamentari regionali au adoptat vineri o declaraţie de independenţă printr-un vot boicotat de opoziţie.

Procuratura Generală spaniolă a depus plângere cu privire la ”rebeliune”, ”răzvrătire” şi deturnare de fonduri împotriva conducerii Legislativului regional, inclusiv a lui Forcadell, care era deja anchetată cu privire la ”nesupunere”, după ce a permis să se organizeze dezbateri şi voturi în cadrul eforturilor de secesiune.

Citeşte şi Puigdemont şi membri ai fostului Guvern catalan au plecat la Bruxelles. Un oficial belgian a semnalat că ar putea primi azil politic