Parlamentul din Kosovo a învestit în funcţie noul Guvern

Parlamentul din Kosovo a învestit în funcţie marţi noul guvern, rezultat dintr-un acord de coaliţie dintre cele două principale partide şi care este condus de fostul lider al opoziţiei, Isa Mustafa, permiţându-i micului stat din Balcani să iasă dintr-o criză politică ce a durat şase luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

09 dec. 2014, 15:11
Parlamentul din Kosovo a învestit în funcţie noul Guvern

”Declar că parlamentul a învestit în funcţie noul guvern din Kosovo avându-l ca premier pe Isa Mustafa”, a afirmat preşedintele adunării, Kadri Veseli, la încheierea votului.

Noul guvern a fost învestit în funcţie cu 73 de voturi ”pentru” şi 38 ”împotrivă”, potrivit declaraţiilor lui Veseli, informează Agerpres.

Noul cabinet este format din 20 de miniştri, dintre care opt de la LDK, partidul conservator al lui Mustafa, şapte de la PDK (centru-stânga), formaţiunea premierului care şi-a încheiat mandatul Hashim Thaçi, doi de la un mic partid care face parte din coaliţie de la putere, în timp ce minoritatea sârbă dispune de un post de vicepremier şi de doi miniştri.

Citeşte şi UE cere Serbiei să recunoască Kosovo şi să adopte sancţiuni împotriva Rusiei

Isa Mustafa (63 de ani) îi succede în funcţie lui Hashim Thaçi, care a renunţat la obţinerea unui nou mandat, după ce-a condus Kosovo complet din 2007 şi a dus ţara către independenţă faţă de Serbia în 2008.Thaçi rămâne totuşi ”numărul doi” în ierarhia guvernului şi şef al diplomaţiei. PDK (37 de deputaţi) şi LDK (30 de deputaţi) dispun împreună de majoritate în parlament.

Hashim Thaçi, al cărui partid s-a clasat pe primul loc după alegerile anticipate din iunie, provocase o criză vrând să se menţină la putere şi mizând pe neclarităţile Constituţiei kosovare. În baza acordului de coaliţie, Thaçi şi-a asigurat candidatura la postul de preşedinte al Kosovo, care este ales de către parlament, la expirarea mandatului actualului şef al statului, dna Atifete Jahjaga.