Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul cu Muntenegru privind linia de demarcaţie

Parlamentul din Kosovo a ratificat, miercuri, acordul privind linia de demarcaţie cu Muntenegru, în ciuda folosirii gazelor lacrimogene de către membri ai opoziţiei care au încercat să blocheze această decizie, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

22 mart. 2018, 06:47
Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul cu Muntenegru privind linia de demarcaţie

Documentul a fost aprobat cu 80 de voturi pentru şi 11 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 80 de voturi pentru a trece iniţiativa.

Rezolvarea disputei privind graniţa cu Muntenegru reprezintă o cerinţă fundamentală pentru Kosovo din partea Uniunii Europene în vederea obţinerii dreptului la călătorii fără viză în statele membre.

Partidul de opoziţie Vetevendosje a protestat vehement împotriva acestei decizii şi susţine că, în urma votului, Kosovo a pierdut o parte din teritoriu. Majoritatea experţilor internaţionali au respins însă această ipoteză.

 Înţelegerea privind linia de demarcaţie a fost ratificată de către Parlamentul muntenegrean încă din 2015, dar încercările anterioare de adoptare a acordului în Kosovo au generat proteste de stradă şi chiar altercaţii în Parlament, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a salutat ratificarea acordului privind linia de demarcaţie între Kosovo şi Muntenegru, prin intermediul unui comunicat comun semnat de către Federica Mogherini (Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate), Dimitris Avramopoulos (comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie) şi Johannes Hahn (comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere).

Muntenegru şi Kosovo au făcut demersuri pentru a iniţia negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în anul 2008 şi a fost recunoscută de peste o sută de state, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea statelor membre UE. Serbia s-a opus independenţei Kosovo, însă a instaurat mecanisme de dialog cu Priştina pentru a rezolva disputa.