Parlamentul din Venezuela le garantează militarilor că îşi vor păstra funcţiile dacă nu îl mai susţin pe preşedintele Maduro

Parlamentul venezuelean, singura instituţie a statului controlată de opoziţie, a aprobat marţi un text ce garantează militarilor care renunţă la sprijinul acordat regimului preşedintelui Maduro că vor fi menţinuţi în armată şi că îşi vor păstra gradele sub un nou guvern.

20 mart. 2019, 07:39
Parlamentul din Venezuela le garantează militarilor că îşi vor păstra funcţiile dacă nu îl mai susţin pe preşedintele Maduro

Într-una din nenumăratele tentative de a slăbi susţinerea armatei pentru preşedintele Nicolas Maduro şi de a o determina să treacă de partea opozantului Juan Guaido, care pe 23 ianuarie s-a autoproclamat preşedinte interimar, recunoscut de circa 50 de state, Parlamentul a promis militarilor mai multe garanţii.

„Fiecărui militar care decide să acţioneze în direcţia restabilirii ordinii constituţionale şi încetează să mai asculte de cel care uzurpă puterea patriei noastre îi este garantată reintegrarea în armată”, asigură documentul adoptat de parlamentarii venezueleni, potrivit Agerpres.

„Toate drepturile dobândite, gradele şi decoraţiile primite” de militari vor fi menţinute „în cazul în care s-ar decide în mod neconstituţional să li se retragă gradul sau să fie expulzaţi din armată”, se arată în continuare.

Acest document se adaugă proiectului de lege privitor la amnistie propus de Juan Guaido, care vizează militarii dispuşi să îşi retragă sprijinul acordat preşedintelui Nicolas Maduro.

Până în prezent însă, doar 700 din aceştia au trecut de partea opoziţiei, în Columbia sau Brazilia. Printre ei nu se numără însă niciun ofiţer de rang înalt.

Venezuela numără aproximativ 365.000 de militari şi poliţişti.


loading...