Parlamentul European adoptă cadrul de asociere privind viitoarele relaţii cu UE după Brexit

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri o rezoluţie care prezintă un posibil cadru de asociere pentru viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, potrivit unui comunicat de presă al PE.

14 mart. 2018, 15:00
Parlamentul European adoptă cadrul de asociere privind viitoarele relaţii cu UE după Brexit

Rezoluţia a fost adoptată cu 544 voturi pentru, 110 voturi contra şi 51 abţineri.

Conform documentului, viitoarea relaţie dintre UE şi Londra s-ar putea baza pe patru elemente: relaţii comerciale şi economice (FTA), securitate internă, cooperare în politica externă şi de apărare şi cooperare tematică (de exemplu în proiecte transfrontaliere de cercetare şi inovare).

Rezoluţia, elaborată de redactată de grupul de coordonare al PE pentru Brexit, salută propunerea de acord de retragere prezentată de Comisia Europeană la 28 februarie şi exprimă sprijinul pentru aranjamentele de tranziţie propuse. Textul reiterează importanţa asigurării unui tratament egal şi corect pentru cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie şi pentru cei britanici care trăiesc în UE, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Comisia Europeană îi cere Londrei să treacă la organizarea concretă a Brexit-ului şi a viitoarei relaţii cu UE

De asemenea, documentul salută propunerea de protocol redactată de Comisia Europeană cu privire la Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, inclusiv opţiunea subliniată de raportul comun din decembrie care oferă o soluţie concretă împotriva înăspririi condiţiilor de la graniţă şi pentru a asigura cooperare nord-sud, potrivit Agerpres.

Rezoluţia adoptată miercuri reprezintă contribuţia PE la Consiliul European din 22-23 martie, în cadrul căruia ar putea fi aprobate liniile directoare pentru negocierile viitoarei relaţii a Marii Britanii cu UE. Orice acord de retragere şi orice asociere viitoare sau acord internaţional cu Marea Britanie vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European.