Parlamentul german a ratificat protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, joi, că Parlamentul va parcurge "cu celeritate" procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia, urmând să fie convocată o sesiune extraordinară. Între timp, Parlamentul german a ratificat protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO.

08 iul. 2022, 13:55
Parlamentul german a ratificat protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO

Protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au fost ratificate, vineri, de Parlamentul Germaniei.

Decizia a fost susţinută de partidele care fac parte din coaliţia de guvernare, dar şi de Uniunea Creştin-Democrată din opoziţie şi chiar, parţial, de membri ai partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Citeşte şi: Lovitură pentru Rusia: Turcia acceptă Suedia şi Finlanda în NATO

Doar membrii partidului de stânga Die Linke s-au opus în bloc.

Citeşte şi: Pregătiri de război. Armata din Finlanda este gata să riposteze în faţa unui atac din partea Rusiei

Atât Finlanda, cât şi Suedia au refuzat timp de decenii să devină membre ale NATO de teama unor represalii din partea Rusiei. Însă invazia rusă în Ucraina a schimbat calculele politice şi a determinat cele două ţări să decidă cu o largă majoritate că este timpul să adere la NATO.

„Astăzi, întărim valorile democratice ale NATO”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe german Tobias Lindner, citat de Agerpres.