Germania legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Devine posibilă şi adopţia de copii. Merkel a votat împotrivă

Majoritatea din Parlamentul german a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, după numai câteva zile după de cancelarul Angela Merkel a încetat să se opună acestei iniţiative.

30 iun. 2017, 07:47
Germania legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Devine posibilă şi adopţia de copii. Merkel a votat împotrivă

Această reformă le va da persoanelor de acelaşi sex drepturi depline exact aşa cum le au membrii unei familii tradiţionale, noile măsuri incluzând şi dreptul de a adopta copii de către astfel de cupluri. Până acum, cuplurile de acelaşi sex erau limitate numai la căsătorie, nu şi la adopţia de copii, potrivit bbc.com.

În campania din 2013, Angela Merkel exprima păreri contra căsătoriilor între persoane de acelaşi sex invocând motivul „bunei creşteri a copiilor”. Dar ulterior, în data de 26 iunie, aceeaşi Merkel şoca presa germană anunţând, cu ocazia unui eveniment găzduit de publicaţia „Brigitte”, că ar fi analizat mai îndeaproape situaţia şi că luase hotărârea să asigure un „vot liber” privind această chestiune. Totuşi, Merkel a votat cu un „cartonaş roşu”, acest lucru însemnând un vot „împotrivă”.

În afară de Germania, care a cedat în final în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, o serie de state europene recunoaşte aceste drepturi, precum şi cel al adopţiilor de copii din familii tradiţionale de către familii homosexuale.

Între ţările europene care au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex se numără Norvegia, Suedia, Danemarca – fără Insulele Feroe – Finlanda, Islanda, Olanda, Belgia, Spania; portugalia, Luxemburg, Franţa, Marea Britanie – fără Irlanda de Nord  şi Jersey, precum şi Republica Irlanda.