George Orbean NU a fost validat de Parlament ca şef al TVR din lipsă de cvorum. Votul se reia săptămâna viitoare UPDATE

Propunerea noului Consiliu de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, George Orbean, nominalizat de Guvern, nu a fost validat, miercuri, de plenul reunit din cauza lipsei de cvorum. Procedura se va lua marţi, la ora 18.00. Pentru a ieşi din impas, surse parlamentare spun că Executivul a fost solicitat să dea o ordonanță de urgență prin care să numească un director general interimar, în condiţiile în care mandatul actualului director general interimar, Irina Radu, expiră la sfârşitul zilei.

23 mart. 2016, 08:21
George Orbean NU a fost validat de Parlament ca şef al TVR din lipsă de cvorum. Votul se reia săptămâna viitoare UPDATE

UPDATE ora 13.25 Parlamentarii au votat pentru investirea lui George Orbean în funcţia de preşedinte-director general, însă votul nu este valabil, întrucât nu a existat cvorum. Au fost 199 de deputaţi şi senatori, însă ar fi trebuit să fie 272 prezenţi la vot. Înaintea votului, la apelul nominal se constatase prezenţa a 274 de parlamentari.

S-a constat la vot lipsa cvorumului necesar validarii presedintelui TVR. Sunt profund dezamagit ca din Consiliul de Administratie nu s-a gasit a se face alta propunere, decat o persoana care nu are nici macar facultatea terminata, la varsta de 40 de ani. Lucrul acesta mi se pare definitoriu pentru modul in care selectam si numim, din fericire nu s-a ajuns la confirmare prin vot, dar propunem persoane care nu au nici cea mai mica competenta pentru a ocupa un astfel de post„, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Miercuri, şi-au exprimat votul 189 de parlamentari, înregistrându-se 130 de voturi „pentru” şi 55 de voturi „împotrivă”, iar patru voturi au fost anulate. Votul a fost secret cu bile. Majoritatea parlamentarilor PSD nu şi-au exprimat votul.

După anunţul din plen privind acest vot, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că procedura se va lua marţi, la ora 18.00.

UPDATE ora 13.20 Guvernul nu intenționează să dea o ordonanță de urgență prin care să numească un director general interimar la TVR, au precizat surse din Executiv pentru Agerpres.

Potrivit surselor citate, a existat o discuție între președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și premierul Dacian Cioloș pe această temă în cursul zilei de miercuri. Opinia premierului este că problema TVR trebuie rezolvată de către Parlament.

Surse parlamentare declaraseră anterior că singura soluție pentru deblocarea situației de la TVR este ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență prin care să numească un director general interimar.

UPDATE ora 12.55 Deputații și senatorii au început, miercuri, votul secret cu bile pentru alegerea președintelui-director general al SRTv.

După apelul nominal, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că sunt prezenți 274 de parlamentari, cvorumul de lucru fiind de 272, potrivit Agerpres. „Sunt 274 de parlamentari. Vă reamintesc că nu este suficient, una este necesarul pentru votul final și alta este pentru votul cu bile”, a spus Zgonea.

UPDATE ora 12.05 Partidele nu se înţeleg în privinţa conducerii Televiziunii Publice. Potrivit România TV, Guvernul a fost solicitat să dea o OUG pentru un şef interimar la TVR, în condiţiile în care mandatul actualului director general interimar, Irina Radu, expiră la sfârşitul acestei zile.

Conducerea Camerei Deputaţilor a încercat să ia legătura cu premierul Dacian Cioloș pentru a discuta despre o astfel de OUG, dar acesta se află în ședința de guvern și încă nu a fost contactat pe această temă.

Singura soluție pentru deblocarea situației de la TVR este ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență prin care să numească un director general interimar. Parlamentul, în condițiile date, nu mai poate să facă nimic, nu avem nicio soluție legală. Avem un Consiliu de Administrație ales de Parlament, dar nu avem cvorum pentru alegerea președintelui — director general. În situația de acum, nimeni nu își poate asuma semnarea documentelor, a plăților și tot ce mai e necesar pentru ca activitatea TVR să poată funcționa în condiții normale. Astăzi, la ora 24.00, îi expiră mandatul Irinei Radu„, au precizat surse parlamentare citate de Agerpres.

UPDATE ora 11.30 Plenul comun al Parlamentului în care urmează validarea preşedintelui director general al TVR a început, miercuri, fără cvorum.

Şedinţa plenului reunit a fost deschisă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deşi în sală erau, la momentul începerii plenului, doar 147 de parlamentari, cvorumul de lucru fiind de 272 de deputaţi şi senatori, potrivit news.ro

După ce preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, a citit hotărârea privind alegerea de către membrii CA al TVR a lui George Orbean pentru funcţia de director general al TVR, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a chemat liderii de grup la consultări, la prezidiu. 

Senatorul UNPR Şerban MIhăilescu a cerut, în plen, ca şedinţa să continue fără primul punct care priveşte alegerea directorului TVR, el adăugând: ”Nu e cvorum pentru că nu ştiţi cum să votaţi”. 

Valeriu Zgonea a anunţat o pauză de consultări de 15 minute. El a precizat că trebuie luată o decizie privind soarta TVR, pentru că mandatul actualului director general interimar a expirat.

Şedinţa celor două Camere ale Parlamentului s-a suspendat, marţi, din lipsă de cvorum, astfel încât votul pentru validarea noului preşedinte-director general al TVR, George Orbean, se va da miercuri.

PNL face apel la PSD să nu boicoteze şedinţa plenului comun în care urmează să fie validat noul preşedinte director general al TVR, liberalii atrăgând atenţia că mandatul actulului director interimar a expirat, iar situaţia televiziunii publice este critică.

Liberalii îi acuză pe social-democraţi, într-un comunicat de presă, că poartă „responsabilitatea blocării unei instituţii constituţionale” şi atrag atenţia că „situaţia critică a TVR este dincolo de orgoliul politic al PSD”.

PNL face apel la parlamentarii PSD şi ai celorlalte formaţiuni politice parlamentare să trateze cu deplină responsabilitate şedinţa Parlamentului, punând în prim plan interesul legitim al funcţionării instituţiei televiziunii publice.

Astăzi avem în faţă, cu ocazia şedinţei plenului comun al Parlamentului, şansa deblocării situaţiei de la TVR, a cărei soartă ţine de finalizarea procesului de validare a noii conduceri a instituţiei. După numirea noilor membri ai Consiliului de Administraţie, plenul Parlamentului trebuie să decidă asupra noului preşedinte-director general al televiziunii publice”, se precizează în comunicat.

PNL mai arată că funcţionarea în continuare a TVR, serviciu public prevăzut de Constituţie, depinde de asigurarea cvorumului necesar desfăşurării unui vot valid în şedinţa plenului comun.

Acest lucru nu a fost posibil marţi întrucât reprezentanţii PSD au ales să părăsească şedinţa programată în acest sens. Menţinerea aceleiaşi atitudini iresponsabile din partea PSD, alimentată de orgoliul politic de a face numiri predeterminate, este de natură a sabota cu intenţie un proces firesc de soluţionare a unei situaţii dramatice”, afirmă liberalii.

PNL atrage atenţia PSD asupra ”consecinţelor grave pe care le-ar avea o astfel de decizie de boicot, bazată doar pe considerentul că persoana propusă pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR provine din partea Guvernului, şi nu din partea PSD”.

Este momentul potrivit să intrăm în normalitate şi să abandonăm practica numirilor politice cu orice preţ. În momentul de faţă, mandatul interimar al fostului director al televiziunii publice a expirat, iar activitatea TVR riscă să intre într-un blocaj total atât în privinţa plăţii salariilor angajaţilor, a facturilor, ori a altor operaţiuni financiare urgente care reclamă semnătura conducătorului instituţiei”, mai menţionează PNL.

George Orbean a fost ales de către membrii noului Consiliu de Administraţie al TVR în funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu un mandat de patru ani. Orbean a avut şapte voturi favorabile, faţă de cele şase primite de Irina Radu.

George Orbean a intrat în presă în 1993, ca reporter la radio Contact Ploieşti. A lucrat ca reporter, editor, producător şi manager de proiect. A fost managerul de proiect al postului Digi 24, între 2011 şi 2013. Anterior, a lucrat un an, tot din postura de manager de proiect, la Chişinău, la Jurnal Tv. În perioada ianuarie 2008 – aprilie 2009, a fost producător general la Media Mall. În mandatul lui Stelian Tănase ca preşedinte general al televiziunii publice, George Orbean a ocupat funcţia de consilier, funcţie din care a demisionat.

Plenul reunit al Senatului şi al Camerei Deputaţilor i-a validat, marţi, cu 312 voturi ”pentru”, 21 voturi ”împotrivă”, pe cei 13 membri ai Consiliului de Administraţie al TVR. Noul Consiliu este format din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu , Radu Carp, Debreczeni Hajnal , Ruxandra Garofeanu, Valeriu Hadji, Raico Cornea, Christel Ţopescu, George Orbean, Teodor Gabriel Giurgiu, Monica Ghiurco.