România primeşte asistenţă de la Parlamentul irlandez pentru preluarea preşedinţiei UE în 2019

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi preşedintele Parlamentului Irlandei, Seán Barrett au declarat, marţi, că Parlamentul irlandez şi Camera Deputaţilor vor încheia un memorandum de înţelegere, pentru următorii ani, pentru pregătirea României pentru preşedinţia UE în 2019.

02 iun. 2015, 10:36
România primeşte asistenţă de la Parlamentul irlandez pentru preluarea preşedinţiei UE în 2019

Valeriu Zgonea a arătat că anul acesta, pe 18 aprilie, s-au împlinit 25 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Irlanda.

Citeşte şi: Alertă la NAŢIONALĂ. Sânmărtean poate RATA meciul cu Irlanda de Nord

„România şi Irlanda au astăzi un parteneriat solid, bazat pe o foarte bună cooperare în plan bilateral, european şi internaţional. Binenţeles, în afară de întărirea relaţiilor dintre cele două Parlamente, am discutat şi despre campionatul mondial de rugby de la Londra, din septembrie, unde noi vom întâlni Irlanda pe 27, sperăm să fie un meci şi pentru România foarte bun, este o grupă destul de dificilă pentru noi.

Am discutat şi aceste aspecte, care sunt importante pentru relaţiile noastre. Nu în ultimul rând, am discutat despre experienţa Irlandei în UE, de capacitatea ei de absorbi fondurile europene, creşterea economică de anul trecut al Irlandei, ca şi a României, a fost una dintre cele mai mari, a Irlandei a fost cea mai mare din UE”, a declarat Zgonea, după întâlnire.

El a adăugat că cele două parlamente vor încheia un memorandum de înţelegere pentru următorii 4-6 ani.

„Sunt câteva zone pe care am dorit să le prezint şi care fac parte dintr-o dorinţă reală a celor doi preşedinţi de Parlamente de a coopera printr-un memorandum de înţelegere, care să fie baza solidă a unui parteneriatului dintre Camera Deputaţilor şi Parlamentul irlandez în următorii 4-6 ani de zile, extrem de important pentru România, ca să atingă nivelul de dezvoltare pe care noi l-am dorit pentru ţara noastră în momentul în care noi am accesat această portiţă de a intra în UE şi de a ne integra în structura europeană.

Este încă un proces foarte lung şi avem nevoie de această chestiune”, a menţionat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Parlamentului irlandez a spus că doreşte cooperarea dintre cele două Parlamente şi „abia aşteaptă” încheierea memorandumului de înţelege pentru pregătirea României la preşedinţia UE, în 2019.

Citeşte şi: Vaticanul, despre votul pentru căsătoriile gay din Irlanda: O înfrângere a umanităţii

Abia aştept să lucrez cu colegul meu în pregătirea România pentru preşedinţei UE în 2019 şi în acest sens vom semna un memorandum de înţelegere, pentru pregătirea acestui mandat.

Dispunem de numeroase oficialităţi cu experienţă în pregătirea politicienilor, pentru diferite funcţii înalte în cadrul UE. De altfel, am făcut acest lucru şi pentru Lituania şi am putut remarca că aceste ocazii excelente prezentate noilor state membre sunt de cel mai mare ajutor pentru a le oferi noi speranţe cu privire la valorile UE.

Vă aduc aminte că am început să ieşim din criză, ceea ce dorim şi României, să se dezvolte cât mai bine în traversarea acestei perioade dificile din ultimii cinci ani. Irlanda s-a confruntat cu criza, ca majoritatea statelor UE, dar lucrurile arată bine la noi, economia şi-a revenit, asta înseamnă mai multe locuri de muncă, o situaţie mai bună pentru cetăţenii pe care îi reprezentăm”, a afirmat înaltul oficial irlandez.