Parlamentul se reuneşte marţi în sesiune extraordinară pentru învestirea Guvernului Grindeanu

Parlamentul se va reuni, marți,  în sesiune extraordinară în vederea instalării cabinetului  premierului desemnat Sorin Grindeanu.
Filip Stan
02 ian. 2017, 15:27
Parlamentul se reuneşte marţi în sesiune extraordinară pentru învestirea Guvernului Grindeanu

Liderii PSD se întrunesc marţi, de la ora 14.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru aprobarea componenţei Guvernului Grindeanu, urmând ca la ora 15.00 să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru să aibă o scurtă prezentare.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat calendarul instalării Cabinetului Sorin Grindeanu, care prevede plenuri ale Camerei şi Senatului în 3 ianuarie şi votul de investitură al Executivului pentru 4 ianuarie.

Primele proceduri vor începe marți,  când lista cu miniştrii din cabinetul Grindeanu şi programul de guvernare vor fi analizate de fiecare grup parlamentar în parte.

Citeşte şi: Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele este de acord, în principiu, ca membrii Guvernului să depună jurământul pe 4 ianuarie

„Marţi, 3 ianuarie, la ora 10:30 Biroul Permanent de la fiecare cameră, deputaţi şi senatori. De asemenea la ora 12:00 plen în fiecare cameră pentru adoptarea ordinii de zi, iar la ora 14:00 fiecare partid în forul de conducere, Comitetul Executiv la noi şi Biroul Politic la ALDE, vor aproba lista cabinetului, între 16:00 şi 17:30 depunerea de către premierul desemnat a structurii guvernului, a listei cabinetului şi a programului de guvernare aşa cum este procedura. Pentru ziua de miercuri, 4 ianuarie, audieri şi vot de învestitră. Propunem ca miercuri, 4 ianuarie, la ora 19:00 să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului pentru membrii guvernului”, declara liderul PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis este de acord ca noul guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Citeşte şi:  Guvernul Sorin Grindeanu va avea mai multe ministere. Care sunt surprizele după ultimele negocieri

PSD şi ALDE lucrează pentru a definitiva lista cabinetului Grindeanu

PSD şi ALDE vor definitiva luni, cel târziu marţi dimineaţă, lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, urmând să fie stabilite ce portofolii vor fi preluate de ALDE şi care vor fi cele patru noi ministere, formaţiunile disputându-şi MAE, au declarat surse politice, citate de Mediafax.

La negocierile care au avut loc în prima zi a anului PSD şi ALDE şi-au disputat Ministerul Afacerilor Externe, ALDE propunându-l pe Teodor Meleşcanu, în timp ce PSD vrea să numească un om din rândul social-democraţilor, fiind dispus să dea la schimb Ministerul Culturii.

În PSD sunt vehiculate Natalia Intotero, Ana Birchall, dar şi un tehnocrat la conducerea Ministerului de Externe.

ALDE, în schimb, ar vrea să obţină ministere mai grele ca Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Energie, precum şi Ministerul Mediului, la conducerea căruia este vehiculat copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, însă, negocierile sunt în curs, potrivit surselor citate.

ALDE ar urma să deţină următoarele portofolii: Daniel Constantin – Ministerul Mediului ,Sorin Cîmpeanu – Ministerul Comunicaţiilor, Steluţa Cătăniciu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul

Deputatul PSD Florin Iordache, vehiculat la Ministerul Justiţiei şi în guvernul condus de Sevil Shhaideh este din „nou în cărţi”, în contextul în care PSD-ALDE discută pentru a stabili lista miniştrilor care vor face parte noul guvern.

Au fost vehiculaţi şi au rămas în cărţi: Daniel Constantin la Ministerul Mediului, Mihai Tudose la Ministerul Educaţiei, Gabriel Vlase la Ministerul de Interne, Georgian Pop la Ministerul Apărării , Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Gabriel Petrea la Ministerul Tineretului şi Sportului, Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, Florin Jianu la Ministerul pentru IMM, Mediului de afaceri şi Anteprenoriatului

Numele noi vehiculate în noul guvern sunt: Cristian Socol şi Viorel Ştefan la Ministerul de Finanţe, Marius Nica la Ministerul Fondurilor Europene, Mihnea Costoiu la Ministerul Educaţiei, Florin Iancu la Ministerul Energiei, Lia Vasilescu la Ministerul Muncii Sorina Pintea şi Cristina Elena Dinu la Ministerul Sănătăţii, Ana Birchall la Ministerul pentru Afaceri Europene

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că echipa pe care o va forma Sorin Grindeanu va fi diferită de cea a lui Sevil Shaidehh.

Liviu Dragnea a mai spus şi că noul guvern va avea şi patru noi ministere, printre care un minister al Turismului şi unul al IMM, Mediului de afaceri şi Antreprenoriatului.

Marţi, 3 ianuarie, se vor convoca Birourile Permanente ale celor două Camere, vor avea loc plenuri ale Camerelor, şedinţe ale conducerilor PSD şi ALDE în care se va valida lista Cabinetului Grindeanu şi vor fi depuse la Parlament structura guvernului, programul de guvernare şi lista miniştrilor.

Pe 4 ianuarie vor avea loc, de la 8 dimineaţa audierile de miniştri în comisiiile de specialitate şi votul de investitură al Executivului.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv urmează să aibă loc tot pe data de 4 ianuarie.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
Capital.ro
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Câți bani primesc românii pentru a-și cumpăra mașini electrice?
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Tragedia peste care Alin Oprea nu poate să treacă. A pierdut cea mai dragă persoană
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea în Cluj: 'Oh, Doamne!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'