Parlamentul turc aprobă propunerea de ridicare a imunităţii parlamentarilor

Publicat: Sâmbătă, 21 Mai 2016 08:43 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Mai 2016 08:43 // Sursa: romaniatv.net

Parlamentul turc a aprobat vineri propunerea legislativă controversată privind ridicarea imunităţii parlamentarilor pentru a putea fi urmăriţi penal, iniţiativă criticată dur de opoziţia kurdă care consideră că va fi un instrument de îndepărtare a opozanţilor administraţiei Erdogan.

Opoziţia kurdă se opune vehement acestei legi, care i-ar viza în mod special pe membrii Partidului Popular Democrat (HDP) prokurd, dar şi pe cei ai Partidului Popular Republican (CHP), principala formaţiune de opoziţie turcă, potrivit Mediafax.

Propunerea legislativă a fost aprobată de 376 de parlamentari din totalul de 550, ceea ce înseamnă că iniţiativa va deveni lege fără a fi supusă votului prin referendum, a declarat şeful Parlamentului, Ismail Kahraman.

Pe 2 mai, iniţiativa a fost aprobată de o comisie parlamentară, după ce în Parlament au izbucnit cu câteva ore înainte confruntări între membrii partidului AK aflat la putere şi cei ai Partidului Popular Democrat în timpul dezbaterii propunerii de ridicare a imunităţii parlamentarilor turci care sunt vizaţi de anchete penale.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, fondatorul partidului AK, i-a ameninţat pe membrii opoziţiei kurde cu urmărirea penală, acuzându-i de susţinere a grupării extremiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan care a revendicat mai multe atacuri din ţară.

Înainte de aprobarea propunerii legislative de vineri, parlamentarii turci nu puteau fi urmăriţi penal cât timp ocupau o astfel de funcţie. Poliţia poate deschide dosare pe numele politicienilor, dar pot fi urmăriţi penal după ce încetează să mai fie membri ai parlamentului.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
imunitate parlamentari turcia parlament turcia Recep Tayyip Erdogan
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 mai 09:10
...penal, iniţiativă criticată dur de opoziţia kurdă care consideră că va fi un instrument de îndepărtare a opozanţilor Citește mai departe… ...
21 mai 09:04
...Mai 21, 2016Parlamentul turc aprobă propunerea de ridicare a imunităţii parlamentarilorsâm, Mai 21, 2016...
21 mai 08:57
...iniţiativă criticată dur de opoziţia kurdă care consideră că va fi un instrument de îndepărtare a opozanţilor Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
21 mai 08:56
... Parlamentul turc a aprobat vineri propunerea legislativă controversată privind ridicarea...
1
EUR
4.7800
RON
19 Feb
noapte 4 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H