Parlamentul ungar adoptă noi amendamente la legea antiterorismului

Parlamentul ungar a adoptat marți o serie de amendamente constituționale care deschid calea pentru noi regulamente de aplicat în cazul comiterii unui atac terorist în Ungaria, relatează MTI.

07 iun. 2016, 13:49
Parlamentul ungar adoptă noi amendamente la legea antiterorismului

Cea de-a șasea modificare a legii privind combaterea terorismului, act normativ adoptat în 2012 de legislativul de la Budapesta, prevede că ”starea de amenințare teroristă” poate fi declarată dacă cel puțin două treimi dintre parlamentarii ungari își dau votul în acest sens.

Potrivit noilor amendamente, guvernul este obligat să-i informeze periodic pe președintele Ungariei și pe membrii comisiilor parlamentare de resort în legătură cu măsurile adoptate. Perioada în care respectivele măsuri pot fi puse în practică nu poate depăși 15 zile.

Armata poate fi mobilizată dacă resursele forțelor de poliție și ale serviciilor de securitate națională sunt insuficiente.

De asemenea, noile amendamente stipulează că, în cazul amenințărilor teroriste, armata va fi autorizată să folosească muniția de război dacă este necesar.

Citeşte şi Washingtonul avertizează: Risc ridicat de atacuri teroriste în Europa în cursul verii

Pe de altă parte, este prevăzută crearea unui Centru de analiză a informațiilor privind contraterorismul (TIBEK), care va înlocui actualul Centru de coordonare a măsurilor de combatere a criminalității organizate și se va afla sub controlul Ministerului de Interne, informează Agerpres.

Principala sarcină a TIBEK va fi realizarea unei evaluări cuprinzătoare asupra riscului terorismului și altor amenințări ce afectează statul ungar, pe baza analizării informațiilor despre securitatea națională și securitatea publică.

Conform noilor amendamente, minorii cu vârste între 12 și 14 ani sunt eligibili pentru a fi pedepsiți pentru acte de terorism.