Partea pragmatică a crizei imigranţilor: Refugiaţii, o INVESTIŢIE în economie

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat luni, la Berlin, că refugiații care sosesc în prezent în Europa trebuie percepuți mai degrabă ca "o investiție" potențial benefică pentru creșterea europeană, decât ca o povară.

28 sept. 2015, 18:21

„Criza refugiaților poate fi percepută ca o amenințare, dar această percepție nu ar trebui să ducă la ignorarea beneficiilor economice care ar putea fi generate de un aflux brusc de populație”, a declarat Pierre Moscovici, în cadrul unei conferințe organizate de centrul de reflecție Bruegel la Ministerul german al Economiei.

El a opinat că este un lucru care trebuie luat în considerare în acest context „în loc să-i considerăm pe refugiați, pe migranți în general, exclusiv o povară de suportat și nu o resursă” pentru țări europene cu o populație îmbătrânită, precum Germania.

Dând drept exemplu nivelul de educație mai ridicat decât media al refugiaților sirieni sosiți în Germania în 2013 și 2014, el a afirmat că țările europene nu ar trebui să aștepte pasiv aceste eventuale beneficii economice, ci să elaboreze politici de integrare „care să vizeze refugiații ca o investiție”.

Dând exemplul teoretic al unui medic sirian care nu poate să-și exercite profesia în lipsa unei recunoașteri a specializării sale, dar care ar întâmpina probleme și în a exercita de exemplu meseria de șofer de taxi, „o profesiune reglementată într-un anumit număr de țări”, Pierre Moscovici a spus că actuala criză a refugiaților poate servi „drept catalizator pentru reformele de care piața bunurilor și serviciilor are mare nevoie”.

Comisarul european nu a ascuns faptul că pe termen scurt gestiunea afluxului unui mare număr de refugiați ar avea „un impact bugetar” pentru țara de primire. Unele state, precum Austria și Italia, au solicitat ca gestionarea afluxului de refugiați să fie considerată o circumstanță excepțională, care să le permită să aibă deficite mai mari. „Nicio decizie nu a fost încă luată asupra acestei chestiuni” de către Comisie, a spus Pierre Moscovici.

Însă „pe termen mediu sau lung, aceste efecte economice pozitive pot fi așteptate, în funcție de accesul rapid sau nu la piața muncii”, migranții, „formă foarte mobilă” de muncitori, permițând creșterea populației active a unei țări și fiind o sursă potențială de creștere suplimentară, a estimat fostul ministru francez al economiei și finanțelor.