Parteneriat între ANOFM și BAT România pentru dezvoltarea socială și economică a județelor afectate de contrabandă

BAT România, prin intermediul platformei Stop Contrabanda, și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță demararea unui parteneriat – premieră în România pentru sprijinirea comunităților vulnerabile, grav afectate de efectele fenomenului contrabandei cu produse din tutun.
Mircea Filipescu
21 mart. 2025, 09:12
Parteneriat între ANOFM și BAT România pentru dezvoltarea socială și economică a județelor afectate de contrabandă

În cadrul acestui proiect, BAT susține organizarea la nivel teritorial de către ANOFM a unei serii de cursuri de calificare profesională, ca alternativă profesională viabilă în județe grav afectate de fenomenul de contrabandă. În februarie 2025, 52 de cursanți au absolvit cu succes prima serie – pilot de cursuri care asigură calificarea în meseriile de instalator de panouri fotovoltaice solare și motostivuitorist în județul Suceava.

Județele Suceava și Dolj sunt primele vizate pentru organizarea programului de cursuri în parteneriat cu platforma BAT Stop Contrabanda, în aceste județe înregistrându-se și unele dintre cele mai ridicate rate, în ultimii ani, ale fenomenului contrabandei cu țigări. Toți cei 52 de absolvenți ai primei serii de cursuri derulate în perioada decembrie – februarie la Suceava au primit diplome acreditate de Ministerele Muncii și al Educației, recunoscute și la nivelul Uniunii Europene, care vor contribui la facilitarea inserției participanților pe piața muncii.

Potrivit platformei StopContrabanda.ro, în aceste județe au fost capturate în 2024 circa 12,5 milioane de țigarete de contrabandă, în valoare de peste 10 milioane de lei pe piața neagră. Contrabanda cu țigări prejudiciază anual veniturile la bugetul de stat cu peste 2 miliarde de lei, este un catalizator pentru rețelele de crimă organizată și întreține subdezvoltarea comunităților. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un accelerator pentru traficul de droguri, de arme, de persoane și chiar activități teroriste.

„Parteneriatul cu ANOFM relevă credința noastră conform căreia putem și trebuie să contribuim activ și eficient la dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Cu o prezență de peste 27 de ani în România, BAT susține eforturile autorităților în lupta împotriva economiei subterane și a contrabandei prin donații de echipamente și proiecte anuale de informare și suntem încrezători că noua platformă de cursuri de calificare profesională dezvoltată în parteneriat cu ANOFM va amplifica aceste eforturi, oferind alternative profesionale viabile în județele afectate, pentru un viitor mai bun și mai sigur în aceste comunități. Prin investiții strategice în educație profesională și, ulterior, prin inserția participanților pe piața muncii, credem că putem determina, pe termen lung, o dezvoltare economică sustenabilă în aceste zone,” a declarat Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.

ANOFM subliniază importanța acestui parteneriat în combaterea șomajului din zonele defavorizate economic și oferirea unei direcții profesionale clare pentru persoanele aflate în situații dificile:

„Parteneriatul cu BAT reprezintă o inițiativă valoroasă pentru ANOFM, oferind un sprijin suplimentar persoanelor din comunitățile vulnerabile prin acces la formare profesională și, implicit, noi oportunități de angajare. Educația și calificarea într-o nouă meserie sunt soluții sustenabile, oferind persoanelor din aceste comunități posibilitatea de a alege un traseu profesional sigur și acces la surse de venit legitim. Ne dorim ca acest proiect să devină un model de bune practici și să deschidă noi perspective pentru colaborări similare. Astfel de inițiative vin în completarea eforturilor ANOFM de a sprijini integrarea pe piața muncii și de a oferi alternative profesionale pentru cei care își doresc un nou început”, a declarat Florin Cotoșman, președintele ANOFM.

Parteneriatul vizează organizarea de cursuri de calificare în domenii relevante pe piața muncii din regiunile vizate, oferind participanților competențe cerute de angajatori care să le deschidă perspective pentru o integrare durabilă și sigură în câmpul muncii. Primele două cursuri pilot, organizate în parteneriat cu ANOFM Suceava, au început în decembrie 2024 și s-au finalizat în februarie 2025. Următoarea serie de cursuri va fi organizată în județul Dolj și vizează calificarea a cel puțin 50 de persoane în meseriile de infirmier și de operator introducere, validare și prelucrare date.

Pe parcursul anului 2024, la nivel național, angajatorii au raportat un total de 8.073 locuri de muncă vacante pentru ocupațiile de instalator de panouri fotovoltaice solare, instalator sisteme termice solare, montator instalații solare, stivuitorist, infirmier și operator introducere, validare și prelucrare date. Dintre acestea, 42,5% au fost declarate în mod repetat, din cauza dificultății de ocupare a posturilor.

În județele Suceava și Dolj, 40,7% dintre locurile de muncă vacante raportate de angajatori pentru aceste meserii au fost declarate în mod repetat, ceea ce indică o cerere ridicată de forță de muncă specializată în aceste ocupații. Acest aspect evidențiază atât deficitul de personal calificat în aceste domenii, cât și oportunitățile crescute de angajare pentru persoanele care dobândesc competențele necesare ocupării posturilor de instalator de panouri fotovoltaice solare și motostivuitorist, respectiv infirmier și de operator introducere, validare și prelucrare date.

Despre contrabanda cu țigări în România

• Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum național modernizat. 1

• România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

• Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

• Conform celor mai recente date Novel Research, piața neagră a atins în 2024 un nivel record negativ pentru ultimii 4 ani în România: 9% din totalul pieței. Spre comparație, în

• 2023 media anuală a contrabandei a fost de 8,2%, în creștere cu peste un punct procentual față de anul anterior.

Despre BAT și platforma Stop Contrabanda

BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României, cu o contribuție totală cumulată la bugetul de stat de circa 21,3 miliarde de lei în ultimii 2 ani, sub formă de taxe și accize. BAT este un angajator strategic în România, creând peste 3.400 de locuri de muncă în cadrul celor trei companii prezente aici: BAT Investment – fabrica din Ploiești, BAT Trading – compania de distribuție și Global Business Solutions – centrul de servicii integrate din București, cel mai mare centru de acest gen al grupului. Compania generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, în lanțul de distribuție și aprovizionare.

Platforma StopContrabanda.ro este o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților în combaterea traficului ilicit, prin centralizarea capturilor de produse ilicite din tutun din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei asupra societății și a siguranței comunităților. Acesta este singurul centralizator în timp real al datelor despre evoluția capturilor de țigarete ilegale de pe teritoriul României. Platforma este susținută de Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Vamală Română, fiind lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigarete.

Despre Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este cel mai important actor pe piața muncii fiind instituția publică ce implementează politicile și strategiile naționale privind ocuparea forței de muncă și formarea profesională elaborate de Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și Guvernul României.

Prin servicii specializate și măsuri active de stimulare a ocupării, ANOFM contribuie la creșterea gradului de ocupare și la dezvoltarea competențelor necesare unei economii dinamice.

Astfel, prin intermediul rețelei naționale de agenții județene și prin centrele regionale de formare profesională, ANOFM oferă o gamă variată de servicii destinate atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și angajatorilor: informare și consiliere profesională, mediere pe piața muncii, organizarea de cursuri de calificare și recalificare, prime și stimulente oferite șomerilor care se încadrează în muncă, acordarea de subvenții pentru stimularea angajării persoanelor din grupuri vulnerabile.

Pentru anul 2025, printre obiectivele instituției se numără încadrarea în muncă a peste 183.000 de șomeri înregistrați în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă și organizarea de cursuri de formare profesională pentru 24.440 de persoane, în vederea calificării, recalificării sau dobândirii de competențe necesare pe piața muncii. Dintre acestea, 2.053 de persoane vor participa la programe de ucenicie, beneficiind de formare profesională direct la locul de muncă.

Aceste obiective vin în continuarea rezultatelor înregistrate în 2024, un an în care 183.849 de persoane și-au găsit un loc de muncă cu sprijinul ANOFM. De asemenea, 18.859 de persoane au fost incluse în cursurile de formare profesională pentru a-și îmbunătăți competențele, dintre care 591 au fost cuprinse în programe de ucenicie la locul de muncă.

Totodată, ANOFM pune accent pe digitalizare, modernizarea serviciilor și adaptarea continuă la cerințele pieței muncii, astfel încât fiecare persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, înregistrată în evidențele instituției, să aibă acces la servicii moderne și eficiente de integrare pe piața muncii.

O parte importantă dintre măsurile de stimulare a ocupării oferite de ANOFM sunt susținute din fonduri europene, prin proiecte implementate de Serviciul Public de Ocupare.

În acest sens, în cadrul noii programări financiare, prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027 (PEO), ANOFM are o alocare de aprox. 1 miliard de euro pentru proiecte ce vizează susținerea măsurilor care au ca scop facilitarea ocupării persoanelor aflate în dificultate și continuarea procesului de modernizare instituțională în vederea adaptării la cerințele pieței muncii.

Articol sustinut de BAT.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai