Parteneriat româno-american în vreme de război ruso-ucrainean: elicopterele Black Hawk ajung la Bacău

Parteneriat româno-american în Bacău. Un centru de întreţinere, reparaţii şi revizie (MRO) pentru elicoptere Black Hawk ar urma să fie deschis în județul din regiunea Moldovei. 

29 iun. 2023, 13:26
Parteneriat româno-american în vreme de război ruso-ucrainean: elicopterele Black Hawk ajung la Bacău

Proiectul reprezintă un parteneriat între compania americană din industria aerospaţială şi de securitate Lockheed Martin şi compania română Aerostar SA, scrie Ziarul de Bacău.

„În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat şi operaţional atunci când cele şapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an.

Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării”, se arată într-un comunicat al Lockheed Martin.

„Acest centru, atunci când va fi operaţional, va contribui la crearea şi menţinerea locurilor de muncă înalt calificate în România”, potrivit lui Ray Piselli, vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale al Lockheed Martin, citat în comunicat.

„De asemenea, va permite creşterea gradului de pregătire şi reducerea costurilor operaţionale pentru elicopterele Black Hawk operate aici.

Pe măsură ce căutăm să integrăm suportul pentru alte produse Lockheed Martin, anticipăm că acest centru are un potenţial puternic de creştere în viitor”, a adăugat el.

Angajații de la Aerostar Bacău, instruiți în SUA

Americanii de la Lockheed Martin susțin că aşteaptă o evaluare a planurilor instalaţiilor de către autorităţile române.

Angajaţii Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, în statul american Florida.

„Construit la uzina PZL Mielec a Lockheed Martin din Polonia, popularul S-70 Black Hawk şi-a câştigat statutul de aeronavă utilitară de încredere pentru operatorii din întreaga lume, având o versatilitate multi-misiune de neegalat şi o navigabilitate de nivel militar, capabilă să opereze în condiţii meteo extreme, ziua sau noaptea”, precizează compania americană.

România şi Polonia a semnat în septembrie 2021 un acord cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale Black Hawk pentru efectuarea de misiuni de salvare de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).